Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където участва в извънредното заседание на Европейския съвет. Преди заседанието премиерът Борисов заяви увереност, че ще бъде намерен баланс за нормалното функциониране на Европейския единен пазар пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

"Уроците, които извлякохме от кризата с коронавируса, ще ни послужат да разработим механизми за реакция, така че да гарантираме функционирането на Единния европейски пазар, който е с огромно значение за икономиките и благосъстоянието на държавите членки на Европейския съюз. Пандемията потвърди нуждата от ускоряване на цифровата трансформация, от укрепване на Единния пазар и от разработване на по-амбициозна промишлена политика. Ако реализираме така начертаните цели, в бъдеще ще имаме ЕС, който е по-силен и устойчив на кризи. Преди началото на днешното заседание в Брюксел изразих пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен моята увереност, че ще намерим баланс, който да позволи европейската икономика да продължи да бъде отворена и същевременно ще подсили суверенитета й, постигайки стратегическа автономност на ЕС", написа Борисов във фейсбук и пусна снимки. 



В европейската столица премиерът разговаря още с колегата си от Латвия Кришянис Каринш, с премиера на Дания Мете Фредериксен, с австрийския канцлер Сабастиян Курц и с премиера на Нидерландия.