РЗС: Тройната коалиция затваря училища, за да финансира корупцията
РЗС: Тройната коалиция затваря училища, за да финансира корупцията / Sofia Photo Agency
РЗС: Тройната коалиция затваря училища, за да финансира корупцията
19811
РЗС: Тройната коалиция затваря училища, за да финансира корупцията
  • РЗС: Тройната коалиция затваря училища, за да финансира корупцията

„Празничната" равносметка за българската просвета на 24 май сочи, че над 1700 училища са на "ръба на оцеляването" и през следващата учебна година може да не отворят врати. От началото на годината държавата задържа по 10% от техните делегирани бюджети. Това поставя директорите пред въпроса - отопление или заплати. И двата отговора на условието обаче са грешни" - това се казва в декларация на политическия съвет на „Ред, законност, справедливост" (РЗС) по повод Деня на славянската култура.

„Задържаните 10% от издръжката на всеки ученик „спестява" за бюджета 300 милиона лева. Българските родители и данъкоплатци не са получили обяснение в коя по-приоритетна област ще бъдат пренасочени тези пари. Абсурдната задача е заложена от правителството, чиито стратегически подход да бори икономическата криза в България е като вземе средства от образованието", се казва още в декларацията.

В нея се отбелязва, че това се случва „въпреки доклада за изпълнение на Лисабонската стратегия, на ОИСР и PISA, който сочи, че ниските показатели на грамотност сред 15-годишните ученици в България допринасят за понижаване на общото ниво на грамотност в Евросъюза. Данните показват, че 28.7% от българските ученици са под минимума по четене, а на ръба са 22.3 на сто. По математика под и на минимума са 30 и съответно 23.9 процента. С други думи - половината от децата на България с основно образование са полуграмотни".

„Липсата на приоритети и безотговорността на управляващите поставят на карта бъдещето на България. Ниското качество на образованието в перспектива означава слаба икономика и стабилизирана бедност. На фона на икономията от просвета, през последните шест месеца правителството раздаде: 700 млн. лв. на Българския енергиен холдинг за поръчки на червената енергийна мафия и за национализиране на загубите на топлофикациите; 207 млн. лв. за плащания  заради спрените европейски субсидии по ФАР; 100 млн. лв. за плащания по договори за спрените пари по САПАРД, 134,7 млн. лв. за поръчки в армията; 94,5 млн. лв. на БДЖ за поръчки и за национализация на загубите; 100 млн. лв. за създаване на държавно предприятие „Национална компания индустриални зони - ЕАД" - по отработения принцип, че най-лесния начин да откраднеш едни пари е да ги вкараш в държавно предприятие; 30 млн. лв. за поръчки на Емел Етем; 10 млн. лв. за връщане на „Новера" в бизнеса с боклука. Ако добавим заменките на гори, източването на ДДС, опорочени обществени поръчки, безсмислени конференции и изложби, се оказва, че България има пари за по-достойни заплати на учителите и за компютри вместо тебешири", продължава декларацията на РЗС.

Според партията „управлението на тройната коалиция носи преки загуби за българските данъкоплатци в особено големи размери - над 3 млрд. лв. на година от мандата. А цинизмът на управляващите към националното образование превръщат България в единствената страна в Европа, в която се затварят училищата, за да се финансира корупцията, предизборната кампания и некадърността на управляващите, кризата засяга учителите и децата, но не и олигарсите и мафията във властта, управляващите откровено работят срещу образованието и образованите хора".

Това според РЗС „е поредното доказателство, че няма държавна политика, а корупцията е единствен управленски приоритет на тройната коалиция. Политическият съвет на РЗС смята, че министри и депутати от тройната коалиция, които са виновни за неизмеримите духовни и икономическите щети върху бъдещето поколение българи нямат място днес на празничните чествания на българската просвета. Тяхното място е на подсъдимата скамейка" - с тези думи завършва декларацията на РЗС.