Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Всички българи, не само възпитаниците на Софийския университет "Св. Климент Охридски", наричаме Алма Матер светския храм на България. Създаден с дарение и създал най-светлите умове на нацията, Софийският университет е люлка на знанието, на свободата, на критичната мисъл, на стремежа към неизменното търсене на истината. Това каза президентът Румен Радев в словото на тържественото събрание за 130-годишнината на Софийския университет в Народния театър "Иван Вазов".
 

Държавният глава отбеляза, че на днешния ден не може да не спомене, че младите българи са все по-малко, но върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралния климат в родината, да отхвърлят безизходицата, която прокужда техните връстници от България. Студентите са призвани да бъдат съвестта на нациите, затова от тази трибуна и навръх студентския празник, искам да се обърна към българските студенти, заяви президентът Радев.
 
Той каза, че точно преди 50 години - в бунтовната 1968 г., студентите окупираха улиците на редица градове по света, за да кажат на своите родители, че се ражда нов разкрепостен свят. Държавният глава отбеляза, че свободата днес се измерва с дързостта да кажеш на глас, че най-важната сред тези ценности, е да уважаваш чуждото право на мнение.
 
„Не познавам млад човек, който седнал веднъж на студентската банка, да не мечтае за бляскаво бъдеще“, каза президентът Румен Радев в словото си. „Не забравяйте обаче, че конформизмът може да е път в кариерата, но не е път към щастието“, заяви той.
 
"Преследвайте мечтите си, но бъдете непримирими към подмяната, към липсата на прозрачност. Борете се срещу лицемерието и покварата. Бъдете критични, не приемайте да ви заблуждават и да ви ограбват бъдещето", препоръча държавният глава. И добави също - "не подминавайте агресията и невежеството".
 
Днес не малко хора от високи трибуни осакатяват езика ни“, каза президентът Радев и отбеляза, че "с всяка наранена и пренебрегната дума погива и част от смисъла". Днес някои се опитват да ни казват, че грамотността е досадна подробност, но вие най-добре знаете, че онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона, посочи президентът в словото си. Държавният глава заяви, че "сме разрешили на хора, които не почитат книгите, да вземат решения".
 
Знае се, че в началото бе словото и истината е в редовете, които се пренасят през хилядолетията, а културата е мантинелата, която ни пази да не пропаднем в бездната, защото невежеството е крачка към катастрофата - личната и обществената, каза президентът Румен Радев.
 
Той посочи, че в годините на прехода българите приеха, че несправедливостта е наша орис.

„Вашата поколенческа мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува и това не е обикновена битка за вашето бъдеще, това е вашата битка за България. Тя е и моя“, заяви президентът Радев и пожела честит празник на преподавателите и студентите от Софийския университет.
 
Ректорът на СУ проф. Анастас Герджикив връчи юбилеен плакет на президента Румен Радев, посветен на 130-годишнината на висшето училище.
БТА