/ БТА
България, заедно с Румъния, Словакия и Унгария предлагат на Азербайджан да транзитират директно допълнителните количества газ, които бяха договорени между страната и ЕК през юли.

"Вместо да чакаме дълго време и да се инвестират значителни средства в разширяване, да можем да пренасяме веднага", обясни президентът Румен Радев по време на официалното посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев у нас. Така по думите му газът ще достига много по-бързо и евтино до Централна и Южна Европа. Тази идея предстои да бъде обсъдена и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която ще бъде в София за откриването на газовата връзка с Гърция в събота.

Газовата връзка с Гърция: През какви перипетии премина изграждането ѝ

"За нас Азербайджан се утвърди като желан и надежден партньор. Отбелязваме три десетилетия от установяване на дипломатическите отношения между нашите страни. Заедно официално газовата връзка между България и Гърция, която дава стратегическо измерение на нашето сътрудничество. Тя е изключително важна не само за България и съседните страни, но и за региона на Централна и Източна Европа. Тази връзка ще даде възможност за пръв път да получаваме газ директно от Азербайджан", изтъкна след разговорите президентът Румен Радев.

Това по думите му ще промени тотално енергийната карта на региона ни. Радев благодари на Алиев, че над десетилетие Азербайджан е спазил ангажимента да доставя газ на страната ни, въпреки забавянето на газовата връзка.

И още едно предложение към Алиев от страната ни - големите промишлени консуматори на газ у нас да получават суровината директно от Азербайджан, като това ще облекчи значително и обществения доставчик "Булгаргаз".

От своя страна Илхам Алиев обяви, че с Радев са обсъдили доставките на допълнителни количества природен газ за България.

"Ще засегна тази тема на национално равнище, като се върна", отбеляза той и допълни, че на Азербайджан се е наложило спешно и рязко да реагира, засилвайки производството и доставките на газ. "Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. Въпреки, че през годините Азербайджан се е доказала като надежден източник на газ", отбелязвайки желанието на страната да увеличи бързо доставките за Европа.

По-рано президентът Илхам Алиев беше посрещнат от Радев с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Бяха изпълнени химните на България и Азербайджан от Гвардейския представителен духов оркестър. В чест на азербайджанския президент при изпълнението на  националния химн на Азербайджан бяха изпълнени 21 артилерийски салюта. Президентите приеха строя на  почетния гвардейски караул. Илхам Алиев положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Бизнесът е против евтиния азерски газ да се пази за Топлофикациите

Програмата на посещението на президента Алиев предвижда също участие в церемонията утре по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

В рамките визитата си у нас президентът Илхам Алиев ще се срещне и със служебния премиер Гълъб Донев.