Президентът Румен Радев не подкрепи инициативата на премиера за свикване на Велико народно събрание с аргумента, че това е негово право, а не на министър-председателя. Румен Радев отново поиска оставка и предсрочни парламентарни избори.

Държавният глава констатира, че повече от месец продължават протестите именно с това искане.

"Доверието в управляващото мнозинство е безвръзвратно загубено. В изявлението си премиерът предлага свикване на ВНС и конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към Конституцията, чл. 159 от Конституцията е категоричен, че правото за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, а не на министър-председателя", натърти Радев.
 
 
Президентът Румен Радев с обръщение към нацията

Президентът Румен Радев с обръщение към нацията

Публикувахте от Новините на NOVA в Петък, 14 август 2020 г.

"Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е „не“.

Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарният контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е "не".

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване да организира честни избори? Отговорът е „не“. Може ли власт, която задуши свободата на словото да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е "не".

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е „не“.

Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“, отсече президентът.

В началото на изявлението си президентът отново обвини кабинета в репресии спрямо протестиращите.

"Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки", каза Радев.

"Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори", постави условие президентът.