/ БГНЕС
Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 3,3 млн. лв. (3 387 522 лв.) по схемата “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“, прилагана през 2020 г.

По-евтино ще изкупуват розите тази година

За първи път финансова подкрепа за растителнозащитни дейности получават производителите на маслодайна роза. Субсидиите са преведени на общо 3 263 стопани, които отглеждат още трайни овощни култури, ягоди и малини. Плащането беше направено 30 дни по-рано от предвидения в указанията срок – 30 юни.

Финансовата помощ е до 270 лв./ха с ДДС. Тя покрива направените разходи за зимните пръскания, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. Средствата се изплащат само за препарати, закупени от лицензиран представител или фирма. Другото изискване е те да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

Производители изкорениха с багер маслодайните си рози в знак на протест (ВИДЕО)

Във връзка с извънредното положение, свързано с разпространение на пандемията от COVID-19, срокът за отчитане и представяне на документи за продуктите за растителна защита беше удължен до 15 май.

По предложение на бранша миналата година Министерство на земеделието, храните и горите пренотифицира държавната помощ. В тази връзка беше увеличен и бюджетът по схемата с 8 млн. лв. (от 22 млн. лв. на 30 млн. лв.) за периода на прилагане на схемата - до края на 2022 г. Решението беше публикувано в официалната страница на ЕК на 8 ноември 2019 г.

Заради пандемията: Собственици на розови масиви прогнозират фалити (ВИДЕО)

За тази година с решение на ЕС на ДФЗ по схемата е разпределен финансов ресурс в размер на 6 млн. лв. Неусвоените средства ще бъде разпределен през есента. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения.