/ IStock
Председателите на най-големите спортни федерации в България се обединиха и изпратиха призив към премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и министъра на спорта Красен Кралев състезанията в страната да не бъдат прекратявани.

В отворено писмо, подписано от ръководителите на 26 спортни федерации, се дават аргументи защо защо спортът не трябва да бъде блокиран изцяло като мярка срещу коронавируса.

Ето пълния текст на писмото:

Всички спортни хора сме съпричастни към усилията на правителството и на здравните власти за справяне с тежката ситуация около коронавирус пандемията. Ние бяхме хората, които напълно подкрепиха разпореждането състезанията да бъдат изцяло при закрити врати, за да може възможно най-бързо ситуацията да се нормализира.

Но сега, съдейки по опита в света, се обръщаме към вас с призив да не блокирате изцяло спорта, защото той е сред секторите, които претърпяха най-тежки поражения от Ковид-19.

От името на най-големите спортни федерации в България бихме искали да се обърнем към вас с молба да обърнете внимание на следните факти в подкрепа на нашия призив:

На първо място спортистите са най-често тестваните хора, играе се при възможно най-стриктните медицински разпоредби (особено при колективните спортове), измерва се непрекъснато температурата на участниците, дезинфектират се топките и уредите. А протоколите са заимствани от международните централи.
Доказано е, че състезателите са едни от най-здравите физически хора. Освен това много от тях вече преболедуваха коронавирус и дори даряват плазма за нуждаещите се.

Съдейки по опита на големите държави, които наложиха локдаун още преди седмици, виждаме, че спортът по света не спира. В началото на пандемията (от средата на март до началото на юни) изследвания показаха, че един от най-големите проблеми за психиката на населението се оказа именно липсата на спортни събития.

Дори в най-тежко засегнатите от пандемията държави в момента не се говори за прекратяване на спортните състезания. Напротив – спортът е изключително нужен на хората в момент, когато се очаква да бъдат затворени за дълго по домовете си.

Пример за това е фактът, че най-гледаните волейболни, футболни и баскетболни турнири по света не спират. Наши отбори в тези, но и други спортове, играят международни мачове и би било голям удар по тях, ако принудително трябва да напуснат състезанията.

Ръководителите на някои от най-големите федерации проведохме задълбочен анализ на ситуацията в момента. Обръщаме се към вас, за да ви гарантираме, че като доказано отговорни хора ние ще спазваме до последната буква медицинските протоколи.

Уверяваме ви, че в едно изключително тежко за България време телевизионният спорт би могъл да бъде оздравителното хапче за психологическото здраве на хората.

Евентуална забрана за тренировки ще донесе голяма щета и на индивидуалните спортисти, които започват да се готвят за олимпиадите в Токио през 2021-а и в Пекин през 2022 година. Квалификациите за тях започват съвсем скоро и дори временно спиране на режима може да коства много квоти на България.
Моля да вземете предвид молбата ни и да не прекратявате напълно спортната дейност. Като се провежда при напълно затворени врати.


Писмото е подписано от президентите на 26 федерации - Любо Ганев (Волейбол), Михаил Касабов (БФС), Георги Глушков (Баскетбол), Георги Аврамчов (Плуване), Илияна Раева (Художествена гимнастика), Красимир Инински (Бокс), Христо Марков (Борба), Стефан Цветков (Тенис), Добромир Карамаринов (Лека Атлетика), Николай Бухалов (Кану-каяк), Мария Гроздева (Български стрелкови съюз). Стоян Димитров (Скокове на батут), Цеко Минев (Ски), Андрей Кузманов (Модерен петобой), Румен Стоилов (Джудо), Екатерина Дафовска (Биатлон), Росица Бакърджиева (Хандбал), Илия Кирилов (Трап, двоен трап и скийт), Петър Петров (Водна топка), Драгомир Кузов (Колоездене), Свилен Нейков (Гребане), Величка Христева (Фехтовка), Тодор Гергов (Конен спорт), Красимир Дунев (Гимнастика), Мариета Дукова (Естетическа групова гимнастика), Неделчо Колев (Вдигане на тежести).

Българският олимпийски комитет изрази пълна подкрепа към отвореното писмо на спортните федерации, призоваващо правителството да не се блокира изцяло спортът заради пандемията от коронавирус.

"В момент, когато се очаква хората да бъдат задълго по домовете си, спортът е изключително нужен за поддържане на здравен и жизнен тонус в тези трудни времена. Писмото на федерациите гарантира спазването на всички медицински протоколи, заимствани от международните централи и съобразени с изискванията на противоепидемичните мерки у нас. Убедени сме също така, че след края на здравната криза, спортът ще бъде най-ефективното и бързо средство за завръщане към нормалния ритъм на живот и преодоляването на последиците", заявяват от БОК.