Родители започват щафетна гладна стачка в защита на деца

Родители започват щафетна гладна стачка в защита на деца
Родители започват щафетна гладна стачка в защита на деца / Sofia Photo Agency, архив
Родители започват щафетна гладна стачка в защита на деца
60139
Родители започват щафетна гладна стачка в защита на деца
  • Родители започват щафетна гладна стачка в защита на деца

Родители на деца с увреждания започват гладна стачка срещу безразличието на българските институции. Протестът е в името на две деца, станали жертви на домашно насилие от страна на бащата, поясни за Дарик Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Началото на стачката бе обявено пред дома на семейството, което е пред развод. Едно от децата е 17-годишният Даниел, който страда от детска церебрална парализа и епилепсия и според Събева няколко пъти е освидетелстван от съдебен лекар след побой от страна на бащата Валентин Петров. Таткото обаче отрича, допълвайки, че тези твърдения са част от опитите на съпругата му да отчужди детето от него.

През март 2012 година е издадена съдебна заповед за защита, която е забранила на бащата да доближава децата си, майка им и дома, в който живеят, на по-малко от 50 метра. Преди дни обаче Софийският градски съд отменил заповедта и решението му не подлежи на обжалване. Това провокира майката заедно с още няколко родители на увредени деца да започнат гладна стачка пред дома, за да попречат на бащата да си вземе детето.

Веска Събева посочи, че заради тормоза, на който е подложена, 11-годишната сестра на Даниел - Ванеса, вече се лекува с антидепресанти. Според майка й Вера Иванова основната причина за всичко се състои в абсурдната ни съдебна система, която позволила режимът за лични контакти между бащата и децата отново да влезе в сила: „Синът ми е дете с увреждания и от години е пребиван до безпомощно състояние от баща му, който седи срещу нас в момента. Но съдът му дава право да вземе детето. Аз детето си няма му го да дам".

Валентин Петров обаче отрече да е извършвал побой над детето си. „Той иска по мирен начин да получи това, с което се е съобразявал десет месеца, а именно - да му се даде възможност да вижда децата си", подчерта сестра му Росица Павлова: „Брат ми е оневинен от всички възможни инстанции по законов ред. Ето това, което чувате, е езикът, който той търпеше, и с който преди десет месеца беше изхвърлен."

Определено са констатирани груби съдебни нарушения в полза на бащата, обясни за Дарик юристът Анели Чобанова, която от скоро се е заела със случая. Тъй като възможностите на системата ни обаче били изчерпани, Чобанова смята да потърси помощ от институции извън границите на страната ни. Децата ще намерят подкрепа не само от столицата, убедена е Веска Събева.

В писмо до асоциацията, която Събева оглавява, малката Ванеса споделя как е посрещнала рождения си ден на 28-и декември миналата година. „Когато духнах свещите, си пожелах баща ми никога да не дойде при нас", пише детето в своята емоционална изповед. Гладната стачка ще започне и в Търговище след ден, а към момента вече в името на Ванеса и Даниел се събира подписка.