Родители протестираха заради неглижиране правата на децата им
Родители протестираха заради неглижиране правата на децата им / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Родители протестираха заради неглижиране правата на децата им
70760
Родители протестираха заради неглижиране правата на децата им
  • Родители протестираха заради неглижиране правата на децата им

Родители се събраха на протест пред Министерството на труда и социалната политика срещу дискриминационното отношение и неглижирането на правата да децата им от страна на министерството, Агенцията за закрила на детето и съдебната власт. Според недоволните родители социалните институции не само, че не работят за разрешаване на проблемите, а дори ги задълбочават. Голяма част от докладите, изготвени от Социалното министерство и Агенцията за закрила на детето, се попълват по стандартен начин, без да бъдат разгледани подробно отделните казуси, допълват още родителите.

Недоволните родители искат социалните институции, начело с Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за закрила на детето, да разглеждат всеки един казус поотделно. По думите на Вера Иванова, която от години се бори с различни отдели в Агенцията за закрила на детето, голяма част от изготвените доклади, свързани с бракоразводни дела или проява на насилие в семейството, се издават като по шаблон.

„Неглижиране на проблемите на децата от отношението на някои отдели за закрила на детето от това, че се пишат социални доклади по тежки дела, дела с насилие, бракоразводни дела, които социалните не носят никаква отговорност за това, което са написали в доклада. Оставят го в съда, съдът взима решение на база на тези доклади. Те в повечето случаи се правят чисто формално", допълни Иванова.

Йордан Тодоров разказва как по време на развода с майката на сина му, Агенцията за закрила на детето принуждава малчугана да избира при кого от двамата си родители да остане.

„Смея да твърдя, че от отделите за закрила на детето беше въвлечен да избира между двамата родители, което влоши отношението и с него, и с майка му. Сезирал съм и прокуратурата за престъпления в отделите „Закрила на детето", при което се оказва винаги, че някои служителка е напуснала, когато тръгне да се установява престъпление", обясни Тодоров.

Недоволните родители заявяват, че протестът им ще продължи, докато институциите не започнат да си вършат работата.