РИОКОЗ-Разград: Всички болни деца са пили вода от чешмата
РИОКОЗ-Разград: Всички болни деца са пили вода от чешмата / снимка: DarikNews.bg, архив

Болните деца от Исперих станаха 32, съобщиха от болницата в Разград. Все още от местната здравна инспекция не са обявили причината за масовото заболяване в училище „Васил Априлов”, изследванията им обаче сочат, че всичките 25 от приети вчера през деня в болница деца са пили вода от чешмите в умивалните към санитарните възли на учебното заведение.

Състоянието на децата от Исперих е много добро, съобщи председателят на борда на директорите на разградската болница д-р Румен Русанов. Той уточни, че късно снощи са приети още седем деца и общият брой на настанените в инфекциозно отделение става 32. От РИОКОЗ-Разград обявиха, че са проверили четири магазина, от които децата са си купували храна, ресторантът, откъдето се доставя храна за столово хранене, както и училищният стол, който в момента е запечатан.

Установено е, че 14 деца са си купили закуски от съседните магазини, 11 са яли сандвичи от къщи, като две от тях са опитали и храната в ученическия стол. Общото обаче е, че всичките 25 деца са пили вода от чешмите в умивалните към санитарните възли на учебното заведение.

От здравната инспекция не обявиха категорично, че това е причината за заразата, директорът д-р Йорданка Николова коментира, че няма окончателна версия. Експертите в момента набират проби от водата в училището, очаква се първите резултати да излязат следобед.