Решение на ЦИК за имената на коалициите, които ще се регистрират за изборите, предизвика остро недоволство. Оказва се, че текстът му се разбира двусмислено и формациите не са сигурни, дали ще могат да се регистрират с избраните от тях названия. Лидерът на „Изправи се.БГ” Мая Манолова дори поиска оставката на председателя на Централната избирателна комисия, предава NOVA.

Решението на ЦИК е от 27 януари и е прието с почти пълно мнозинство. То гласи, че „наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията”.  

„Искаме оставката на председателя на ЦИК заради това незаконно и нахално решение на Централната избирателна комисия, с което тежко се нарушава и на практика се пренаписва изборния кодекс”, заяви Мая Манолова.

„Решението се отнася до имената на коалицията и според него „Изправи се.БГ” и „Отровното трио” не могат да бъдат вписани в бюлетините за предстоящите избори. Ако искаме да участваме, трябва да вземем името на някоя партия”, обясни Манолова.

От „Демократична България” определиха текста по-скоро като неясен.

„Продължавам да се надявам, че става дума за обикновена мърлящина. Но ако не става дума и не бъде бързо коригирана, тогава мисля, че става дума за атентат срещу възможността коалиционни формации да се явяват на избори”, коментира Христо Иванов.

Според говорителя на ЦИК Димитър Димитров дали текстът създава неравнопоставеност може да реши само съдът.

„В общи линии, ако се тълкува ограничително, би трябвало всяка от коалициите да избере име на партията, с която ще се регистрира. Разбира се като обозначи, че това е коалиция”, обясни Димитър Димитров.

И двете формации вече са изпратили жалби до Върховния административен съд.
NOVA