Разследват смъртта на бебе в социален дом във Видин
Разследват смъртта на бебе в социален дом във Видин / Thinkstock/Getty Images

Момиченце на годинка и два месеца е починало в Дома за медико-социални грижи за деца във Видин. По случая е образувано досъдебно производство.

Детенцето е открито мъртво на 7 януари в леглото си от персонала на дома. Сигнал на телефон 112 е подаден от директора на дома д-р Мария Кръстева. Детето е настанено в дома месец преди това, след като е изведено от многодетно семейство в село Карбинци. Направено е всичко възможно за спасяването на детето, каза директорът на Дома д-р Мария Кръстева. В "Спешна помощ" е констатирана смъртта на детето, съобщава националното радио.

"За броени минути дежурната сестра и дежурният лекар реагираха с аспирация и сърдечен масаж, за да можем да възстановим дишането, да възстановим сърдечната дейност и по най-бързия начин да го транспортираме, без да се бавим", каза д-р Мария Кръстева.

За смъртта на детето още същия ден е образувано досъдебно производство, то е срещу неизвестен извършител, съобщи заместник окръжният прокурор Владислав Влашев: "Към настоящия момент няма повдигнати обвинения, изготвена е съдебномедицинската експертиза, при която е установено, че смъртта на детето се дължи на асфикция, която е предизвикана от мозъчен отток. А мозъчният отток е в резултат на получена от детето черепно-мозъчна травма".

Действията по разследването продължават. Разследват се причините за травмата- дали детето само се е наранило или е причинена от друго лице, съобщиха още от прокуратурата във Видин.