Спецпрокуратурата разследва длъжности лица от МВР заради данни за потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд "Вътрешна сигурност" за закупуване на превозни средства за нуждите на ведомството.

От държавното обвинение съобщават, че преди около месец, по разследването има получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) документи.

Заедно с тях има и препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна.

След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна търговия с влияние. По разследването вече са обвинени двама души, като прокуратурата работи и по извършени корупционни и длъжностни престъпления.

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения.
БТА