/ Дарик
Няма замесени магистрати, категоричен бе главен комисар Стефан Банков
„Миналата седмица под ръководството на спецпрокуратурата и Дирекцията "Вътрешна сигурност" беше извършена операция под прякото наблюдеуние на главния прокурор срещу длъжностни лица от структурата на МВР, полицейски служители от „Гранична полиция”. Беше образувано досъдебно производство за това, че са поискали подкуп за това да не се извършват конкретни действия по служба срещу тях”. Това заяви на брифинг изпълняващият функциите на административен ръководител на Специализиранта прокуратура прокурор Ангел Илиев.

"Парите са давани на два транша. Първоначално те са били насочване към жена, която е близка на един от полцейските служители и е работела в заведение в София. Нейната задача е била парите да ги обърне през оборота на заведението и след това да ги отчете на полицейския служител", каза още той.

Задържаха двама разследващи полицаи при получаване на подкуп (ВИДЕО/СНИМКА)

Полицаите са били много гъвкави в своите дейтвия и намерения. "Те се стремяха да осъществят близки отношения с лицата като създадат илюзията, че са приятели с лицата и че им помагат, че са принудени от магистрати да им искат парите от тяхно име, а това не е така и не отговаря на истината и създаваха у лицата усещане, че те ще им оправят делата и, че ще се развият благоприятно нещата", обясни главен комисар Стефан Банков - директор на дирекцията "Вътрешна сигурност".

Дамата полицейски служители са искали многократно подкуп от лицата без да са се интересували дали те са имали възможност да дадат подкуп или не. "Двамата винаги бяха заедно и на поискването и на приемането на парите:, каза още Банков.

Първоначално е поискан подкуп по 4 000 лв., но в крайна сметка са дадени 2 000 лв. - на два транша от по 1 000 лв., добави той.

Към настоящия момент са преведени под отговорност три лица. Наложена им е мярка за неотклонение "подписка".

Едно от лицата се занимава с разследване над 10 години, а второто лице е от 2 години. Дирекция "Вътрешна сигурност" е имала множество сигнали, че лицето злоупотребява със служебното си положение, тези сигнали са проверявани, но не са били доказвани. Поради многото сигнали, лицето е било наблюдавано и това е довело до разкриването на този случай. Вторият служител е бил много опитен, той е подпомагал първото лице с действия с мимики, с жестове, с пряка реч, обясниха още от на брифинга.

За разкриване на схемата принос имат и лицата, които са подали сигнал към органите на реда.

Повдигнати са нови обвинения. До вчера обвиненията бяха само за участие в ОПГ. Вчера съдът наложи по-леки мерки по отношение и на тримата, защото са неосъждани. Прокуратурата ще протестира това решение с оглед на новите доказателства, заключи прокурор Ангел Кънев.

 
 

НА ЖИВО: Брифинг на спецпрокуратурата за спецакцията на "Калотина", при която бяха задържани гранични полицаи за корупция

Публикувахте от Новините на NOVA в Понеделник, 1 юни 2020 г.