/ БГНЕС
Земетресението е усетено и у нас
Мощен трус с магнитуд от 7 по Рихтер разлюля части на Гърция и Турция, сочат данните от Европейския сеизмологичен институт.. Трусът предизвика цунами в Измир, Турция и на остров Самос в Гърция.

Земетресението е усетено и у нас, най-вече по високите етажи на сградите в София, Хасково, Бургас, Русе, Варна и други населени места в страната. 
 
Трус разлюля турски окръг

Земетресението е станало малко преди 14:00 ч. край Додеканеските острови, било е с дълбочина 10 км.
Няколко минути след първоначалния са регистрирани и вторични трусове със сила 4.6, 3.8, 4.3, 3.9, 3.6, 4.1 по Рихтер.
 

Нощно земетресение разтърси Румъния

Засега няма информация за жертви, но в социалните мрежи се появиха кадри на разрушения и рухнали сгради в Измир. 
На територията на окръг Измир, Югозападна Турция се съобщава за земетресение с магнитуд 6,6, което е регистрирано в 14.51 часа местно време /13.51 часа - българско/ днес в Егейско море близо до Измир, съобщи в."Миллиет".
Има разрушени сгради в община Байраклъ и там са започнали спасителни операции. Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посочи, че за момента има съобщения за десетки разрушени сгради в общините Борнова и Байраклъ.

БГНЕС

Той добави, че земетресението е причинило леки пукнатини на сгради в градовете Ушак, Денизли, Маниса, Балъкесир, Айдън и Мугла. Министърът заяви, че няма информации за жертви.
 

Земетресението е усетено в егейския и мраморноморския район на Турция. Трусът, който е станал на около 13 километра северозападно от гръцкия остров Самос, е усетен и на други източни гръцки острови, както и в столицата Атина. Местни медии съобщават, че има пострадали сгради и щети по пътната мрежа на острова от срутили се скали. Населението на острова е призовано да стои далече от крайбрежните зони, съобщи Ройтерс.
Телевизия Скай посочва, че е рухнал купол на църква в град Неон-Карловаси на остров Самос, предаде ТАСС. Няма данни за пострадали.
Според Американския геологически институт трусът също е бил с магнитуд 7.
  През януари над 30 души бяха убити и над 1600 ранени при земетресение в Сиврице в източната турска провинция Елязъг.

След мощния трус - морето засмука лодките от пристанището в Измир (ВИДЕО)

През юли 2019 г. гръцката столица Атина беше ударена от трус, който спря електричеството на големи части от града.

Мощен трус, който удари турския град Измит, близо до Истанбул, през 1999 г. уби около 17 000 души.