/ ThinkStock/Getty Images
По нова методика за изчисляване на таксата „Битови отпадъци“ работят в Националното сдружение на общините. От 2020 година данък „смет“ ще се изчислява не по данъчната оценка, а по реално изхвърленото количество боклук.

Елин Пелин иска бедствено положение, кофите с боклук преливали

Важен фактор в новата формула ще бъдат и разходите за издръжка на новите системи за депониране на отпадъци, които значително надхвърлят разходите по старите общински сметища. Друг съществен компонент в изчисляването на таксата ще бъде и количеството изхвърлен отпадък, годно за рециклиране.

Към момента таксата „Битови отпадъци“ се изчислява на базата на данъчната оценка на имота. Така, ако обитавате 70 квадрата в столичния квартал "Дружба", чиято данъчна оценка е 50 хиляди лева, например, таксата ви „смет“ ще възлиза на около 100 лева годишно. От 2020 година обаче ще трябва общинските власти да измерят реалното количество боклук, което сте изхвърлили.

"Умни" кофи за боклук в Пловдив дават сигнал кога са пълни

А тъй като новите системи за депониране на отпадъци са много по-екологични, но и по-скъпи за издръжка от старите общински сметища, и тези разходи се увеличават. Въззможност да намалим таксата си „смет“ в бъдеще ще имаме обаче и самите ние, като започнем да изхвърляме разделно отпадъците си.

Към момента общо 51 регионални системи за депониране на отпадъци в България вече са изградени. До края на 2018-та година се очаква да бъдат завършени и последните три – в Благоевград, Бяла и Дупница.