/ Снимка: БГ НЕС, архив
Общо 34 допълнителни места, в които ще се продават маршрутни карти, ще бъдат разкрити по граничните пунктове, за да улеснят шофьорите на тежкотоварните превозни средства при откриването на тол системата от 1 март 2020 г. Това съобщи проф. Олег Асенов - член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура", на среща с представители на чуждестранни медии, цитиран от пресцентъра на АПИ.

Ще бъде увеличен капацитетът на най-натоварените пунктове като "Капитан Андреево", "Калотина" и "Кулата".

Нови Искър отново на протест заради винетките (ВИДЕО)

На всеки гранично контролно-пропускателен пункт ще има обучени хора, които говорят езика на съседната държава. Те ще информират шофьорите за новия начин на таксуване, ще им помагат в купуването на маршрутни карти и ще представят информация за текущите ограничения на пътя, за да могат шофьорите да изберат най-подходящия маршрут.

Освен това на граничните пунктове ще има терминали за самообслужване на седемте езика, с които работи системата - английски, немски, сръбски, турски, руски, румънски и гръцки. В тези зони ще има консултант от тол управлението, който ще е на разположение за въпроси.

Община Варна иска от АПИ освобождаване от винетки на шест пътни участъка

Когато трафикът е интензивен, има готовност да се включи и мобилен пункт за продажба с две работни места, който да се пренасочва при необходимост.

"В първите месеци мобилните екипи на тол контрола ще бъдат по-скоро за подкрепа и консултация на шофьорите. Това не означава, че ще има гратисен период, защото камерите на рамките ще работят денонощно. Задачата ни е да създадем условия за събиране на пътните такси, а не да санкционираме", е казал проф. Асенов.

Борисов бесен за винетките: Защо ми правите номерца - да ми изкарвате хората на улицата за глупост?

При установяване на нарушение, за транзитно преминаващите тежкотоварни превозни средства важат същите санкции, както и за останалите водачи. Те ще имат възможност да платят компенсаторна такса, а ако откажат, ще им бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. Преди да напуснат страната, минималната санкция, която трябва да платят е т.нар. максимален тол. В противен случай, като крайна мярка, регистрационните номера на тези превозни средства ще бъдат свалени.

Проф. Асенов е посъветвал шофьорите да преценят кога да активират купените маршрутни карти в случай на засилен трафик и опашки на граничните пунктове.