Разкриха схема за източване на ДДС в големи размери
Разкриха схема за източване на ДДС в големи размери / netinfo

Схема за източване на ДДС в особено големи размери чрез продажба на петролни продукти през няколко фирми в страната разкриха полицаи от Главната дирекция за борба с организираната престъпност.

От престъпната схема са нанесени сериозни щети на държавния бюджет, които варират от 600 до 800 милиона лева.

От месеци полицаите са работили по събирането на улики и доказателства за извършените престъпления. Проверени са били общо 13 обекта, от които 8 бензиностанции в района на столицата, 1 петролна база, 3 офиса и 2 домашни адреса.

Установено е било, че наемател на бензиностанциите е 38-годишен мъж, който от близо 4 години се е занимавал с продажба на петролни продукти. В хода на проверката е било изяснено, че бизнесменът е купувал горива от посредническа фирма, която ги доставяла без необходимите счетоводни документи.

При разследването е установено, че наемателят на бензиностанциите и неговият “партньор” от посредническата фирма са част от верига фирми, които използвали добре позната схема за източване на ДДС.

Полицаите са установили още, че немалка част от горивата собственикът на бензиностанциите е закупувал и от друга разпространителска фирма, като търговската сделка не е била съпроводена с необходимите документи – фактури, експедиционни бележки и декларации за съответствия. Продажбата е била “скрепена” единствено с приемно-предавателен протокол, който има отношение единствено за страните по сделката, без възможност за последващо отразяване в регистрите на фирмата.