Бойко Рашков
Бойко Рашков / БТА
Идентифицирани са множество лица, които започват организация за купуване на гласове, съобщи вътрешният министър
Идентифицирани са множество лица, които започват да правят организация за купуване на гласове. Това заяви на брифинг след заседанието на служебния кабинет вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Двама областни управители са били изслушани на заседанието – на Смолян и Бургас. Областният управител на Смолян го е информирал, че в някои населени места се оказва безпрецедентен натиск върху граждани във връзка изборите. Вицепремиерът окачестви това като "позорно явление".

Имало е обсъдени проблеми от различен характер, не само свързано с изборния процес на 11 юли, уточни министърът.

Един от основните въпроси на заседанието на служебния кабинет са били машините за гласуване, каза още Рашков.

"За предходните избори имаше осигурени 9600 устройства, сега трябват още. В началото на този месец на беше направена поръчка и опит за договаряне със "Сиела Норма" за доставка на допълнителен брой машини- 1500. Но това споразумение не се реализира докрай поради неизгодната цена, която беше предложена, така че 4 дни по-късно преговорите със "Сиела Норма" бяха преустановени, а на 14 юни бяха прекратени", посочи той.

"Пристъпихме към обсъждане на друг вариант - с "Информационно обслужване". Става дума за 99% държавна фирма и на практика първо ЦИК взе решение да се купят тези машини, второ - правителството да разгледа въпроса за възлагане на такава задача на "Информационно обслужване", така че да участват в процедурата за доставка на 1637 машини, които да се доставят за изборите. Министерският съвет взе това решение, средствата ще бъдат преведени на ЦИК, тя на Информационно Обслужване и доставчикът ще си получи договорената сума", обясни Рашков.

Машините ще бъдат натоварени и доставени от Нидерландия, очаква се да пристигнат у нас до края на седмицата.

Вицепремиерът заяви, че тези дни ще се реализират доста технически въпроси.