Румен Радев
Румен Радев / Снимки: Георги Димитров
"В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност и редовите служители на реда" - това заявава президентът Румен Радев в профила си във Facebook.

Противопоставянето на частни охранители на граждани и журналисти издава природата на сегашната власт и е още един аргумент за гражданското недоволство срещу нея, посочва държавният глава.

30-и ден на антиправителствени протести, Орлов мост отново под блокада

Според него готовността да се жертва гражданския мир в името на политическото оцеляване е безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация. След месец на протести в цялата страна и зад граница е очевидно, че става въпрос не за моментно или ограничено по мащаб недоволство, а за масово отхвърляне на сегашната мафиотизирана система, пише президентът и напомня, че това бе осветлено и от световните медии.

Кризата на българската демокрация не може да бъде решена, а само задълбочена с полицейски и репресивни мерки.



Оставката на кабинета и тази на главния прокурор са първите стъпки към завръщането на България в руслото на закона и към демократичните процедури, без които днешната остра криза не може да бъде решена, пише Радев.

Той предупреждава, че репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта.