"Оставаме в готовност за протест. Исканията на работодателите за цената на електроенергията и природния газ ги смятаме за изпълнени. Затова един мащабен протест за цена на газ и ел. енергия не би бил основателен". Това каза Васил Велев, председател на АИКБ, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали ще се състои националният протест на 18 май срещу високите цени на горивата.

"Относно протестът на 18 май има още една браншова среща утре. Много е важно диалогът между синдикати, работодатели и правителство да се води с национално представителните организации на бизнеса и работниците. Ще пресечем всякакви опити да бъдат подменяни националните организации със случайни хора, които представляват себе си. Няма да приемем всяка критика към кабинета да се обяснява с Кремъл", заяви Велев.

Антикризисни мерки: Държавата ще компенсира бизнеса през май и юни

"Тристранният диалог има шансове да се възстанови в европейски стандарт, който България беше постигнала", каза още той.

"Този протест беше предизвикан от няколкомесечните усилия да постигнем диалог с правителството и заедно с държавните институции да намерим трайно и устойчиво решение за успокояване цените на електрическата енергия и природния газ", добави председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Няколко големи протеста на 18 май, готвят се блокади

"Днес имахме конструктивен диалог с представителите на правителството и бяха анонсиране предложения за компенсации през месец май. Категорично настояваме да има механизъм за сключване на дългосрочни договори на достъпни цени", подчерта Митрев.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ е поставил въпроса за подкрепа на предприятията от градския транспорт, но отговорът на вицепремиера Асен Василев не е бил обнадеждаващ.

"Не получихме никакви обнадеждаващи отговори освен, че правителството ще увеличи своя дял при субсидираните групи, които пътуват, като пенсионери и ученици, но това е малко", каза той.

"Моята скромна прогноза е, че протестът ще се състои. Хората, които преди това говореха колко добре е да се протестира, сега ни обясняват колко е лошо. Лицемерието трябва да има някакви граници", подчерта Манолов.

КНСБ ще остане в протестна готовност, ако всички тези мерки не се отразят върху стоките и услугите, които потребяват българските граждани. КНСБ ще настоява за спешно увеличаване на доходите и на минималната работна заплата. Утре на оперативната среща КНСБ ще произнесе своята окончателна дума за участие или неучастие на протеста.

"КРИБ също ще остане в протестна готовност. Искам да видя дали това, което ни беше обещано, ще се случи. Преди време пак имахме среща в МС и нищо от обещаното не се случи. Затова ние ще останем в тази протестна готовност. Ние не говорим само за компенсацията на енергията, които касаят всички – работодатели и потребители, ние ще останем в протестна готовност, докато не видим удовлетворяване на исканията на строителите, транспортния бранш. Докато не видим разбирателство и че правителството се вслушва в тези искания. Ако протестът се състои, на него могат а дойдат до 30 хиляди души, по наши изчисления", каза Кирил Домусчиев.

"Протестна готовност означава, че няма да протестираме на 18 май, а ще сменим датата. Това означава протестна готовност. Ще изчакаме утрешната среща с транспорта", уточни Домусчиев.

"Всеки може да прави еквилибристика с цифрите, но ние днес не получихме решение, а обещания", заяви Красимир Дачев от БТПП.

"Днес имахме конструктивен диалог с представителите на българското правителство. Вчера бяха анонсирани от властта мерки за месец май за подпомагане. По отношение на електрическата енергия заявихме, че този вариант е неприемлив. Настоявахме прага да е 200 лева и да се компенсира всичко над него. Това бе възприето от правителството. По отношение на природния газ всичко над цената за месец април да бъде компенсирано през май и юни", каза Митрев.

"Срещнахме одобрение в правителството да се внесе законопроект за изменение на Закона за енергетиката, който да гарантира, че цените за електроенергията след 1 юли да не са по-лоши от тези, които вече сме договорили", посочи той.

Митрев очаква с дългосрочни договори за природния газ да постигнем цена по-добра от тази, която имаме в момента.

Утре в 15.00 часа ще има среща с премиера за проблемите на транспорта.

"По отношение на индексирането на договорите за строителство по обществени поръчки се работи в посока спешна законодателна промяна, която да доведе до индексиране на цените за материали и горива", добави той.

Васил Велев обобщи резултатите от днешната среща с правителството:

"Постигнахме нова схема за компенсиране на свръхвисоките цени, което води до еднакъв резултат с текущите, които са ден напред. Дадена е мъжка дума от кабинета, че цените няма да са по-неблагоприятни от 1 юли. При по-високите цени, новата схема е по-добра, но при по-ниски е малко по-лоша. Бизнесът може да планира дейността си. Цената на електроенергията ще бъде между 220-260 лева. Това прави предприятията устойчиви и могат да планират дейността си".

"По отношение на природния газ се търси средносрочно устойчиво решение, защото руският газ представлява 40% от консумирания в ЕС. Руският газ не може да бъде заменен в краткосрочен план, а в средносрочен - трудно Трябват няколко години от 5 до 7, а не от 3 до 5 години, за да се изгради съответната инфраструктура. За да няма срив на европейската индустрия, трябва да се постигне някакъв компромис за начина на плащане. Ако няма европейско решение на този проблем, това ще доведе до свръхвисоки цени, недостиг на газ и рецесия в ЕС, който е нашият най-голям пазар. Това ще доведе неминуемо и до рецесия у нас. Това също беше много важен резултат от нашата среща", каза още Велев.

Красимир Дачев подчерта, че синдикати и работодатели по никакъв начин със своите действия не искат да застрашат енергийния сектор на България.

"Никой не може да прогнозира каква ще бъде цената на енергията през следващите месеци. Никой предприемач не иска помощи и компенсации, а да работи. Системата се бъгна в цяла Европа. Компенсациите не са ни необходими, ако отразяват реалната цена на електроенергията“, обясни Добри Митрев. Надяваме се, че предложената схема на правителството не е дългосрочна", добави той.

"Когато има война, прекъснати вериги на доставка и газовите хранилища може да не се запълнят през лятото, това ще вдигне цените още по-високо. Нашият плюс е в това, че имаме собствени енергийни източници, с които да покриваме собственото си потребление и дори да изнасяме. Трябва да постигнем баланс и да имаме сигурна и достъпна енергия", каза Митрев.

Той отрече обвиненията, че протестите им са политически мотивирани. "Никой не търси политически елемент, говорим за икономика. Искаме предвидимост и сигурност за всеки български гражданин. За какъв Кремъл? Няма политика в елементарните ни искания да бъде възстановено това, което е иззето. Държавата най-накрая осъзна това нещо. Ние не търсим помощи, а искаме да ни остават да се развиваме", подчерта Добри Митрев от БСК. 

Министър-председателят Кирил Петков, заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещнаха с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. На нея се обсъдиха схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката, съобщиха от Министерски съвет.