Яне Янев внесъл сигнал в прокуратурата срещу Асен Гагаузов
Яне Янев внесъл сигнал в прокуратурата срещу Асен Гагаузов / снимкa: Sofia Photo Agency

Юристи на лидера на партия „Ред, законност и справедливост" Яне Янев са внесли в прокуратурата сигнал срещу министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, съобщи в Сливен самият той.

„Имаме достатъчно данни за корупционни схеми и мрежи, в които е оплетен Асен Гагаузов и редица поставени от него лица, които в Сливенския регион и в цяла Южна България са направили своеобразен конгломерат от взаимно обвързани структури в цялостната икономическа мрежа", смята още Яне Янев.

Той е подал и друг сигнал за Сливен, който е засекретен, защото касае служители на МВР, които са обвързани с търговия с влияние, рекет и принуда над граждани и фирми. Лидерът на РЗС обясни, че след среща с министъра на вътрешните работи Михаил Миков е поел ангажимент да не оповестява имена докато не получи официален отговор.

Яне Янев потвърди, че в партията му имало и сигнали срещу кмета на Сливен Йордан Лечков, като някои от тях били анонимни. По думите на депутата сигналите срещу Лечков били за процедури по провеждане на обществени поръчки, при които не са спазени законовите изисквания.

„Имаме данни за конкретни служители в регионалното данъчно управление в Сливен, които гражданите упрекват в измамни схеми за многократно намаляване размера на актове след натиск от по-горна инстанция в Националната агенция по приходите, уверява Янев. Като пример депутатът посочи, че данъчен акт от 123 000 лева е намален впоследствие на 1100 лева.

Според него имало откраднати лични данни, предимно на представители на ромското население, а за някои финансови операции са регистрирани фирми фантоми. 

Според Янев, по изчисление на финансисти от партията му, над 50 процента от видимо богатите хора в Сливен не са платили и една пета от дължимите данъци, тъй като не са декларирали правилно имотното си състояние. Той обеща да сезира за това новия изпълнителен директор на НАП Красимир Стефанов.