Яне Янев организира национален протест срещу акциза за ракията
Яне Янев организира национален протест срещу акциза за ракията / netinfo
На 1 февруари пред Народното събрание в София за пръв път ще бъдат обединени протестите между пенсионерите и засегнатите от новите акцизни ставки за ракията. Това заяви в Плевен Яне Янев, главен секретар на партия “Ред, законност, справедливост”.

Янев каза още, че протестните действия ще добият масов характер и ще обхванат 10-12 областни центрове в 50-60 български общини. Ако до девети февруари управляващите не приемат т.нар. “поправка Янев” в закона за акцизите, тогава ще направим голям общонационален протестен митинг-шествие, уточни Яне Янев.

Националният протест ще се проведе на 14 февруари - денят на Трифон Зарезан. Шествието ще тръгне от Централна гара, ще мине през булевард “Мария Луиза”, пред Министерски съвет и ще стигне до Народното събрание.

Според “поправката Янев”, акцизът за ракията трябва да влезе в сила от 1 януари 2009 година, както е в Румъния. В предложението е записано ракията до 50 литра да не се облага с акциз, защото това е етилов алкохол за домашно ползване.

Лидерът на “Ред, законност, справедливост” предлага още от 50 до 100 литра акцизната ставка да е петдесет стотинки за литър, от 100 до 200 литра – един лев, а над 200 литра - два лева.

Янев отправи и призив към лекарското и учителското съсловие да бъдат солидарни и да подкрепят протеста на българските пенсионери и засегнатите от акциза собственици.