Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи
Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи / DarikNews.bg, архив

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, мокри в районите с мъгли, а по високите и усойни места частично заледени, почистени и обработени, съобщиха от Съюза на българските автомобилисти.

Автомагистралите "Тракия" и "Хемус" са сухи, а на места с мокри пътни участъци. Затворени са проходите "Златица - Етрополе", "Твърдица - Елена", а "Дюлински" - затворен само за товарни автомобили. Върбишки проход - затворен за зимния период.

Забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 3,5 тона по пътя Панагюрище - Стрелча; с обща маса над 10 тона през прохода Шипка, Петрохан, Вратник, по пътя Черница - Сунгурларе - Чубра, Димово - Костичовци - Дреновец - Брусарци, -Монтана, Костенец - Самоков, София - Самоков между км 39 и 86 и по пътя Бургас - Слънчев бряг с обход през Бургас - Каблешково и Тънково; с обща маса над 12 тона по пътя Рупци - Червен бряг. Обходът е през Луковит - път ІІІ 306 - Червен бряг и обратно.

Опасност от падащи камъни има в прохода Троян - Кърнаре, главен път II-55 Велико Търново - Стара Загора, прохода "Хаинбоаз", област Смолян, Искърското и Кресненското дефиле и по пътищата София - Самоков, Асеновград - Смолян, Югово - Лъки, Кричим - Девин, Мездра - Ботевград, Батак - Доспат, Кочериново - Рилски Манастир, Белица - Загражден, в района на Мечи дол и района на Козница.

Видимостта в района на Тервел е намалена до 50 метра заради падналата мъгла, съобщават от Областното пътно управление. Мъгливо е и в района на Добрич и Генерал Тошево, където видимостта е до 100-150 метра. Пътните настилки в областта са влажни заради мъглата. Навсякъде в региона температурите са положителни, в Добрич термометърът показва 1 градус над нулата, информират от пътното управление. От ведомството апелират към шофьорите да карат с повишено внимание заради мъглата.

През изминалото денонощие на територията на страната са станали девет тежки катастрофи с двама загинали и 17 ранени, от които четирима с опасност за живота. От началото на месеца са станали 277 катастрофи, загинали са 28, ранени са 351, с опасност за живота са 16. От началото на годината са станали 277 катастрофи, загинали са 28, ранени са 351. За района на София са станали 114 леки катастрофи.