Пускат новата Опълченска, започва строежът на бул. Скопие
Пускат новата Опълченска, започва строежът на бул. Скопие / netinfo

Кръстовището на улиците „Опълченска” и „Кавала” ще се „задръсти” от хора и официални лица утре в 11 ч. Причината за стълпотворението ще е официалната церемония по откриване на основно реконструираната „Опълченска”, като лентата ще пререже кметът на София Бойко Борисов.

В понеделник, на 26 юни столичният управник пък ще направи първа копка на пробива „Скопие”. След изграждането му пробивът ще осъществи по-удобна връзка на надлез ”Надежда” и северните части на столицата с централната градска част.

След реконструкцията ул. „Опълченска” между булевардите “Сливница” и “Княгиня Мария- Луиза”, въпросната пътна отсечка е разширена с 15 метра. Изградени са тротоари с ширина от 2 до 5 метра, като в отделни участъци при пешеходните пътеки тротоарът е скосен, за да се ползва по-безпроблемно от хора с физически увреждания. Пътната настилка е проектирана и изпълнена за тежко натоварване по нея от превозни средства, като е вложен 14 343 т асфалт. Изградени са нови и са реконструирани съществуващите светофарни уредби на кръстовищата на ул. “Опълченска” с бул. “Сливница”, с улиците “Охрид”, “Кавала “, “Беласица”, където има и пешеходен светофар и с бул. “Кн. Мария Луиза”.

По Опълченска има нова улична канализация, като за отвеждане на водите от платната са изградени 70 улични оттоци. Новото улично осветление се реализира от 18 стълба с височина почти 12 метра. Реконструирани са съществуващите топлопроводи при пресичането на улиците “Враня” и “Беласица”. Има и ново озеленяване с декоративна растителност – 494 бр. Широколистни и иглолистни дървета и по 1000 бр храсти, рози и други цветя. За основният ремонт на „Опълченска” са изразходвани 4 250 000 без ДДС.

Първата копка на пробива „Скопие” ще се състои в понеделник на ъгъла на улиците “Щросмайер” и “Габрово”. Пробивът е продължение на реконструкцията по направление: бул. “ Акад. Иван Гешев”, бул. “Константин Величков” и бул. “Габрово”. Новият булевард ще бъде с дължина 850 м, с 2 платна по 10 метра, което осигурява по 3 пътни ленти в една посока, разделителна ивица и тротоари по 4 м. Пътните платна ще са от асфалтобетонова настилка, а тротоарите ще се изградят от бетонови плочи. Отсечката ще бъде готова за 2 месеца, като стойността на строителните работи е 3 261 000 лева без ДДС.

Екипи на фирма “Пътища и съоръжения” ще продължат през следващата седмица ремонтите по улици в града. До 30 юни ще се оправят настилките по улиците “ Васил Кънчев”, Борис Илиев”, “Кумата “ от Бояна в посока Драгалевци, Суходолско шосе, ул. “Макгахан”, и улиците “Самара” и” 405” в ж.к. “Младост”. Ще бъде пренареден паважът по ул. “Джерман”, както и ще се ремонтира еластичната ограда на бул. “Цариградско шосе” и бул.”Сливница” .

Нови светофарни уредби ще се монтират в Люлин” и “Младост”. Хоризонтална маркировка ще се положи по бул. “България” от ул. “Тодор Каблешков” до ул. “Иваница Данчев”, по бул. “Цар Борис ІІІ” от спирка Шипка до 10 километър, по бул . “Възкресение” , по бул. “Царица Йоанна” от бул. “Константин Величков” до ул. “Вардар”, по бул. Сливница”, още по ул. “Стоян Михайловски”, булевардите “Никола Мушанов”, “Иван Гешов”, “Овча Купел “ и ул. “Обиколна” в ж.к Овча Купел.