/ БГНЕС, архив
Протестиращи за Пирин искат министерска оставка
96232
Протестиращи за Пирин искат министерска оставка
  • Протестиращи за Пирин искат министерска оставка
Близо 100 протестиращи „подариха обедната си почивка на Пирин” пред сградата на Министерството на околната среда и водите в София. Демонстрацията отново е срещу строежа на втори лифт в Банско. Недоволните екозащитници и този път поискаха оставката на ресорния министър Нено Димов, но този път призиви бяха отправени и към вицепремиера Валери Симеонов.
 
"Едното искане за оставката е на министъра на околната среда и водите, защото този човек забърка такава невероятна каша и създаде толкова много условия - 48% от територията на целия Национален парк Пирин да могат да бъдат застроени", обясниха протестиращите.

Екозащитници прекъснаха Нено Димов на откриване на европейска конференция
 
"Ние виждаме, че нашите протести имат много голям смисъл, защото в телевизионно интервю самият министър-председател отговори донякъде на едно от нашите искания, което беше държавата официално да каже кой всъщност е реалният собственик на концесионера на ски-зона Банско в Националния парк Пирин. И премиерът го загатна, без да каже напълно официално, че този собственик е Цеко Минев. Ние сега искаме министърът на околната среда да излезе и да каже Цеко Минев ли е реалният собственик на концесионера на ски-зона Банско. Да не се окаже, че цялото това нещо се прави Националният парк Пирин да бъде застроен и изсечен, заради това нещо някой да си продаде имоти, в които е вкарал много, много пари", коментираха още събралите се на протеста.