Прокурори и съдебни служители се събраха на мълчалив протест пред Съдебната палата в София. Главният прокурор Иван Гешев и членове на ВСС също бяха там.

Георги Димитров

Недоволството на магистратите е срещу приетите вчера на първо четене от правната комисия на парламента законодателни промени, които предвиждат закриване на специализираните Съд и прокуратура.

Гешев обясни,че е сред прокурорите на протеста не като главен прокурор, а като прокрурор и магистрат, за да подкрепи колегите си, които искат да защитават интересите на българското общество.

Георги Димитров

Смятаме, че опитите чрез "спешно лобистко "законодателство" да се унищожат специализираните структури не е в интерес на българските граждани и общество, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Според нея целта на тези законодателни промени е или в интерес на обвиняеми лица с финансови възможности или се защитават чужди национални интереси. Милева добави, че в този момент мълчалив протест на прокурори има и пред други съдебни палати в страната.

Георги Димитров

От ръководството на прокуратурата посочиха, че ще уведомят европейските институции за опасността от нарушаване на върховенството на правото в България и реалната угроза от заличаване на постигнатия от страната ни напредък в областта на правосъдието и вътрешен ред. Като допълват, че е налице "недопустим политически натиск върху независимата на съдебна власт и нарушаване на принципа за разделение на властите".

Георги Димитров

След продължилия 15 минути мълчалив протест, главният прокурор Иван Гешев благодари на събралите се негови колеги и зави, че се чувства горд от това,че е Главен прокурор, след което беше изпратен с ръкопляскания.

Георги Димитров

БТА