Софийска градска прокуратура съобщи подробности около тежката катастрофа от 25 септември на Околовръстното в София, при която загина френски гражданин, а съпругата му беше тежко ранена. Градският прокурор Илияна Кирилов и нейният заместник Иво Илиев посочиха и докъде е стигнало разследването на предполагаем "полицейски чадър" над обвинения за катастрофата Димитър Любенов.

"Ще се прецени дали да бъдат повдигнати обвинения по досъдебното производство за престъпление по служба във връзка с действия на полицаи по отношение на Димитър Любенов, непосредствено преди катастрофата на Околовръстното шосе на София, при която загина един човек, а двама други бяха ранени, и за което той е обвиняем", посочиха те и уточниха, че дали ще има обвинения срещу полицаи ще се прецени, когато се съберат съответните доказателства.

Известно до момента от камери е, че полицейски автомобил е карал успоредно с Любенов, станал е свидетел на катастрофата, върнал се е 1 км назад и е потеглил в длуга посока, но след подаден сигнал до 112 от свидетел, въпросните полицаи първи се връщат на ицидента, тъй като дежурната част се обажда именно на тях, като най-близък патрул в района, посочиха от прокуратурата. Малко по-късно и втора кола на МВР пристига на мястото на инцидента, но все още се изяснява присъствието на служителите на вътрешното ведомство.



По делото за престъпление по служба свидетел е Димитър Любенов, който казва, че е дал 200 лева на полицаите да го съпроводят. От прокуратурата добавиха, че има и други свидетели, които още вечерта са получили информация, че Любенов се е свързал с полицията, карал е автомобила си и зад него управлява полицейска кола. По делото на Любенов, пък, свидетели са полицаите, които той обвинява, че са му поискали и получили подкуп.

Няма към момента данни евентуалните действия на полицаите - да вземат пари за ескорт, да са регулярна схема или практика, добавиха от прокуратурата. По делото за престъпление по служба те са разпитани и са иззети телефоните им.

От МВР съобщиха преди дни, че двамата техните служители са отстранени от служба и е образувано дисциплинарно производство срещу тях. Както и, че те са инициирали да се започне разследване срещу полицаите, а от прокуратурата не са искали да бъдат задържани за 24 часа. Днес от прокуратурата казаха, че вероятно има някакво объркване или министърът на вътрешните работи е подведен, като представиха документи и данни за образуването на разследване във връзка с полицаите, което е станало с постановление на прокурор, като са назначени от него и действия, които МВР да извърши.

Георги Димитров

По-рано пред БТА подробности по случая даде и говорителят на градската прокуратура Десислава Петрова.

"Патрулният автомобил, движил се успоредно с този на Димитър Любенов в нощта на инцидента, е развил скорост от близо 100 км/ч, без пуснати сигнали светлини и при ограничение от 80 км/ч в този пътен участък на Околовръстния път. Това става ясно от проверка, възложена от Софийската градска прокуратура на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, в резултат на която бяха събрани данни от записи от камери на Околовръстното шосе", каза Петрова.

От записи от различни камери преди инцидента се вижда как патрулният автомобил с полицейски служители се движи зад колата на Димитър Любенов. Между обсега на двете камери GPS-ът на патрулния автомобил показва, че е имало спиране за около 3 минути. То обаче е на място, на което няма покритие от видеонаблюдение, каза още Десислава Петрова и допълни, че на нито една камера не се вижда полицаите да са предприели действия по спирането на Любенов. Всички тези данни са станали известни на прокуратурата, след като „Вътрешна сигурност“ в МВР е изпълнила указанията на СГП да бъде извършена проверка по случая.

Десислава Петрова посочи, че въпросната проверка е започнала с постановление от 28 септември на прокурора, който наблюдава делото за катастрофата. Проверката е разпоредена от СГП след публикации в медиите, че Любенов е бил „ескортиран“. Наблюдаващият прокурор не е бил уведомен от служители на МВР за подобни обстоятелства.
 

След постановлението за започване на проверка на данните за ескортиране на Любенов прокурорът лично се е запознал със записите в сградата на „Вътрешна сигурност“ и е изискал незабавното им предоставяне на прокуратурата. На следващия ден диск със записи и справка са били предоставени от „Вътрешна сигурност“ на СГП. Незабавно, с постановление от 29 септември е образувано досъдебно производство за престъпление по служба. Сформиран екип от следователи от Следствения отдел на СГП е действал по неотложност и незабавно е започнал събиране на доказателства. На записите не се вижда предаване на пари, поради което и няма как да започне разследване за подкуп, каза Петрова.

След като е прегледал видеозаписите, прокурорът е бил на мнение, че видяното на камерите не предпоставя повдигане на обвинение и задържане до 72 часа, което задържане може да се предприеме само спрямо обвиняем.

"Няма никаква пречка МВР да започне проверка, на базата на която полицаите да задържат за срок до 24 часа. Прокуратурата няма абсолютно никакви правомощия спрямо административното задържане до 24 часа по Закона за МВР", каза още говорителят на градската прокуратура.

Димитър Любенов е разпитан като свидетел и пред съдия по делото за престъпление по служба, и е заявил, че е спрян от патрулни полицаи, те не са му искали документи за проверка, полицаите предложили да го съпроводят донякъде, а той им дал 200 лева, разказа Петрова. 

"Тези показания не са достатъчни за повдигане на обвинение. Ако някой каже, че е дал подкуп, може ли без да бъде проверено, да се вярва, че това се е случило, особено ако тези твърдения са и защитна теза", коментира говорителят на градската прокуратура. 

По повод опитите да се влиза в задочен спор за компетенциите на МВР и държавното обвинение Петрова каза, че Прокуратурата не желае и няма да позволи да бъде въвличана в политически разговори и да бъде намесвана в политически процеси. "За нас интерес представляват единствено разследванията, събирането на доказателства по
предвидения в закона ред и установяване на фактите, т.е. на истината", каза Десислава Петрова.