Министърът на културата Боил Банов
Министърът на културата Боил Банов / БГНЕС
Апелативната спецпрокуратура проверява спряната преписка по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов, информираха от пресцентъра на прокуратурата. Тя е изискана, за да бъде осъществен инстанционен контрол върху постановения прокурорски акт от 11 април, с който се прекратява досъдебното производство поради липса на данни за извършено престъпление.

Прокуратурата прекрати проверката по аферата „Ало, Банов съм”

Проверката е заради жалби от Григор Здравков и БСП от 21 и 25 април.

От прокуратурата посочват още, че към жалбата на БСП е приложен и запечатан плик, с посочване на съдържанието - мобилен телефон и разпечатка на запис от него, с констативен протокол от нотариус за идентичност между съдържанието на записа в телефона и разпечатката на хартия. До настоящия момент, в хода на проверката никое от лицата, от които са снемани обяснения (включително Елена Йончева като подател на сигнала) не споменава за съществуването на въпросния мобилен телефон, допълват от държавното обвинение.

Елена Йончева пусна аудиозапис срещу министъра на културата Боил Банов

В обясненията си Йончева твърди, че на 11 април намерила в своята пощенска кутия в Народното събрание оптичен носител (диск), с неизвестен подател. След като презаписала файла от диска на флаш памет, унищожила диска, а флаш паметта със записания разговор предоставила на Специализираната прокуратура, се казва още в съобщението на прокуратурата по казуса.