/ Снимка: БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на информация за нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г., съобщиха от държавното обвинение.

Според медии, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена /предвидена в бюджета и реално изплатена/ субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.

Твърди се още, че в резултат на тези нарушения, "цената" на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

Проверката е разпоредена на Върховната административна прокуратура. Тя трябва да установи, дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон.

Информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата, от която ще бъде потърсено и съдействие, допълват от прокуратурата.