/ ThinkStock/Getty Images
Прокуратурата е протестирала на втора инстанция оправдателната присъда по делото "Алабин" с искане за постановяване на нова, осъдителна присъда, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
 
На 14 ноември Софийският градски съд оправда подсъдимите по делото за срутилата се сграда - паметник на културата на ул."Алабин" в София през 2006 г., която уби две млади жени.
 
Подсъдими по делото са четирима души. То тръгна в съда през октомври 2016 г.
 
Оправдаха и четиримата подсъдими по делото „Алабин”

В съобщението на прокуратурата се казва още, че според административните ръководители на прокурора по делото Милко Момчев няма каквито и да е основания за образуване на дисциплинарно производство срещу него. Той не е нарушил по никакъв начин професионални задължения или етични правила с изказване пред медиите след присъдата.
 
Сигнал срещу прокурора е бил подаден на 19 ноември от адвокат Ина Лулчева, която защитата един от подсъдимите по делото.

750 000 лева кръвнина искат родителите на момичетата, затрупани под руините на сградата на "Алабин"

Според сигнала изразената публично позиция от Милко Момчев, че вероятна причина за оправдаването на подсъдимите е настъпила при съдебното следствие "промяна" на показанията на основен свидетел, представлява "заблуждаване на обществото и уронване на авторитета на правосъдието, за да се избегне лична професионална отговорност и да се оправдае поддържането на явно необосновани обвинения".
 
От прокуратурата заявяват, че предявяването на сигнал, визиращ основание за дисциплинарно освобождаване от длъжност на магистрат и публичното му оповестяване, се разглежда като опит за влияние върху наблюдаващия прокурор, осъществен в срока за протестиране на постановената оправдателна присъда, с оглед на решението му дали да протестира същата.
БТА