Прокуратурата предлага нови мерки, които с промяна в НПК да ограничат бягствата на подсъдими
Прокуратурата предлага нови мерки, които с промяна в НПК да ограничат бягствата на подсъдими / снимка: БГНЕС, архив
Прокуратурата предлага нови мерки, които с промяна в НПК да ограничат бягствата на подсъдими
77902
Прокуратурата предлага нови мерки, които с промяна в НПК да ограничат бягствата на подсъдими
  • Прокуратурата предлага нови мерки, които с промяна в НПК да ограничат бягствата на подсъдими

Прилагане на СРС-та в разследвания срещу магистрати да се прави само след разрешение от председателя на Върховния касационен съд и по искане на главния прокурор.

Това е една от промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които главният прокурор Сотир Цацаров представи пред премиера и председателя на Народното събрание.

Предложените мерки са провокирани от критиките в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешния ред.

В по-голямата си час законопроектът за изменение на НПК засяга наболелия в последно време проблем с осъдените престъпници, които успяват да се укрият преди да влязат в затвора.

Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, наречени братя Галеви, осъденият за двойното убийство пред дискотека „Соло" Илиян Тодоров, както и двама от осъдените за жестокото убийство на студента по медицина Стоян Балтов, са само част от примерите за престъпници, които властите не успяха да открият след произнасяне на последната съдебна инстанция.

В тази връзка едно от предложенията на прокуратурата е най-леката мярка за неотклонение „подписка" да забранява на обвиняемия да напуска официалния си адрес без разрешението съответния орган и през това време той периодично да се регистрира в районните управления на полицията.

Освен това при определяне на мярка за неотклонение „домашен арест" съдът задължително да посочи и адреса, на който подсъдимият да се намира. Контролът в жилището пък да бъде установяван чрез специални електронни гривни. Предлага се и при дела на втора инстанция подсъдимият да бъде задължен да присъства в залата, ако става въпрос за тежко престъпление.

„Смисълът на това предложение е много прост - докато трае въззивната инстанция, да не чакате на Бахамите резултат и оттам да решите какво да правите", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

В предложенията е разписано още и на лицата, които имат забрана за напускане на страната, да се отнемат документите за самоличност и да им се издават служебни. На въпросът защо тези промени се правят едва след критиките на ЕК, Цацаров отговори така:

„Не просто случаите „Галеви", „Соло" и т.н. - има много други, които просто не са Галеви, но са следвали същата тази пътека, същия този механизъм. Те трябва да бъдат пресечени".

След като Цацаров предостави на Цецка Цачева предложенията, изготвени от прокуратурата тя заяви, че се надява още до края на седмицата да влязат в НС като законодателна инициатива, без да изпада в подробности от коя парламентарна група ще бъдат внесени.