/ Thinkstock/Getty Images
Специализираната прокуратурата публикува нови доказателства за разследването в Перник и други селища в региона. Сред тях са и показанията на двамата зам.-министри на околната среда и водите - Красимир Живков и Атанаска Николова. 

Вчера Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определената от първата съдебна инстанция най-тежка мярка за неотклонение „Задържане под стража“ взета по отношение на Нено Димов.

Нено Димов остава в ареста

На 15 и 16 януари Специализираната прокуратура представи нови доказателства по делото, като от тях категорично се установява , че министърът на околната среда и водите Нено Димов не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“, с което допринесъл за недостиг на вода за питейни и битови нужди за населението на гр. Перник.

Прокуратурата огласи разпити и документи от разследването на водната криза в Перник (СНИМКИ)

От материалите по делото е видно, че Нено Димов - в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно състояние на водния обем в язовира. Въпреки резкия спад на притока и бързото намаляване на водното количество в язовира, същият е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници. По този начин Нено Димов не спазил нормативното изискване за преимуществено подаване на вода от язовир „Студена“ за питейни и битови нужди на населението в региона.

Прокуратурата започва проверка на язовир „Пчелина“


Сред публикуваните от прокуратурата документи са разпитите на зам.-министър Красимир Живков (ВИЖТЕ ТУК), на зам.-министър Атанаска Николова (ВИЖТЕ ТУК) и на служителката в дирекция "Управление на водите" Мая Дряновска (ВИЖТЕ ТУК). 

Специализираната прокуратура продължава детайлната проверка на дейността на всички длъжностни лица от държавната и общинската администрация, които имат отношение към управлението и ползването на вода от язовир „Студена“.