/ ThinkStock/Getty Images
За седем души от задържаните в Дреновец прокуратурата иска от съда да останат постоянно в ареста. Те бяха арестувани като част от група за трафик на хора, която набирала просяци за Швеция.

9 души са задържани при спецакцията във Видинско

Търсели хора от региона на Видин и им обещавали половината от събраното, обясни временният шеф на спецпрокуратурата Димитър Петров.

В Швеция живеели в скотски условия. Но вместо да получат парите си, им давали сметка за транспорт или храна. Така до просяците - в последния тур заминали около 20 човека - стигали съвсем минимални суми.

Спецакция във Видинско срещу група за трафик на хора и пране на пари

Другата дейност на групата била лихварство, обясни още Петров и допълни, че задържаните никога не са работили и не са имали осигуровки.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че сигналът за групата дошъл от видинската полиция, попаднала на демонстративни снимки в социалните мрежи с много пари и бижута.

За да разбият групата, разследващите ползвали и СРС-та. Наложило се акцията да стане по-рано от предвиденото, защото един от участниците бил арестуван в Швеция по други причини. Така останалите се били "притеснили", че нещо става и се върнали в България.

Димитър Петров обяви също, че едва след като получи нов запис и ако това се случи, прокуратурата ще преценява как да продължи работата си по казуса "Ало, Банов съм".

Йончева показа телефона, от който е направен записът „Ало, Банов съм“

От думите на временния шеф на спецпрокуратурата стана ясно, че ако постъпи нов запис, той ще бъде прослушан и ако в него има нови детайли, ще се преценява дали проверката да бъде възобновена.

 
БТА