Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Прокуратурата е наблюдавала 2282 дела за корупция, като новообразуваните са 525. Окончателно осъдени и санкционирани са 156 души, а 22 са оправдани. Това става ясно от доклада на прокуратурата за първите 8 месеца на 2020 г., който главният прокурор Иван Гешев представи пред депутатите в правната комисия.

До момента са проведени 307 специализирани полицейски операции срещу битовата престъпност, като са разкрити над 400 престъпления и са задържани над 900 лица, каза още Гешев.

Той отчете, че кражбите за първите пет месеца са намалели с над 22 процента, грабежите с над 19 процента, а кражбите на коли с над 13%.

Телефонните измами пък са спаднали с над 90% спрямо миналата година.

„Искам да обърна внимание, че това беше хроничен проблем, с който бяхме свикнали да живеем и може би всички възприемаха, че е нерешим. Този проблем към момента не съществува и резултатът е, че нашите баби и дядовци могат да живеят по-спокойно и по-сигурно без страх, че последните им спестявания ще бъдат отнети“, добави главният прокурор.

Гешев припомни и за хилядите тонове опасни отпадъци намерени из цяла България с огромно съдържание на олово.

Като основен приоритет главният прокурор посочи и противодействието на наркоразпространението в училищата, като са извършени над 8000 проверки и са иззети десетки килограми наркотици.