/ БГНЕС
Сотир Цацаров се обяви за въвеждане на лицензионен режим на производството, търговията и рециклирането на машини за производство на цигари
Производството на незаконни цигари - ненаказуемо от закона
98912
Производството на незаконни цигари - ненаказуемо от закона
  • Производството на незаконни цигари - ненаказуемо от закона
Производството на незаконни цигари се оказа ненаказуемо от закона. Това стана ясно от изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров пред парламентарната комисия за борба с контрабандата. Той поясни, че думата „производство” изобщо не присъства в закона, а наказуеми са само държането и разпространението на акцизни стоки без бандерол.
 
Затова предложението на Сотир Цацаров е думата „производство” да бъде добавена в закона, а думата „продажба” да се промени на „разпространение под всякаква форма”.
 
Като на кино: Незаконни цигарени фабрики работили в пълна дискретност (СНИМКИ)

На въпрос защо въпросът се повдига чак сега, главният прокурор поясни, че сигнализирал на депутатите и преди. "Давани са, и в неформален вид са давани. И не само по отношение на тези разпоредби. Обсъждането на нормата на акцизни стоки без бандерол, т.е. на нормата на чл. 234, е постоянна. И на практика винаги са били изтъквани проблемите", коментира той.
 

БГНЕС


Цацаров се обяви и за въвеждане на регистрационно-лицензионен режим на производството, търговията и рециклирането на машини за производство на цигари. По думите му у нас има огромен вторичен пазар за такова производство и продажбата на тези машини вътре или извън страната.
 
По отношение на разбитите наскоро пет фабрики и един цех за нелегални цигари, главният прокурор каза, че разкриването им не се дължи единствено и само на информация от чуждестранни служби. Цацаров сподели пред депутатите, че фабриките са имали сериозен промишлен капацитет, пълна автономност на работа, възможност за пълна мобилност на производствения процес, както и модерни машини за работа, допълва БТА.
 

БГНЕС