/ БГНЕС
Проф. Пламен Митев: Съсредоточаваме се към сензационни теми, вместо да говорим за делото на Левски
100721
Проф. Пламен Митев: Съсредоточаваме се към сензационни теми, вместо да говорим за делото на Левски
  • Проф. Пламен Митев: Съсредоточаваме се към сензационни теми, вместо да говорим за делото на Левски
Няма достоверни исторически източници, които да доказват, че Левски е изпитвал сърдечни чувства към някои от жените, с които е общувал, нито, че е имал годеница, заяви за Дарик историкът проф. Пламен Митев от СУ „Св. Климент Охридски“.
 
Притеснително е, че в навечерието на такива сакрални за българите дати като 18 февруари или 18 юли общественото внимание се съсредоточава към „сензационни“ теми, вместо да говорим за заветите, за делото на Васил Левски и идейното наследство, което ни завещава, допълва той.
 
Левски е поддържал контакти с много жени, но те са подчинени на неговата мисия, независимо дали става дума за мисията на учителя или на революционера, обясни проф. Пламен Митев:
 
„Тези контакти са на основата на друг тип отношения, които нямат нищо общо с тези сензационни открития, които се правят последните години“.
 
Една от най-популярните истории, които се разказват е, че Левски е имал годеница - Гена Бонина и че годежът е бил в село Свежен, тогава наречено Аджар, пред 5000 души. Няма автентични доказателства, които да ни убеждават, че това е истина, коментира проф. Митев.
 
„Сведенията за тази случка от живота на Васил Левски са от мемоарен характер и фактически те са записани години след Освобождението. Не се потвърждават от никакви други документални податки.“
 
Гена Бонина е известно име. Тя е подпомагала революционното движение, но няма данни да е била годеница на Левски, категоричен е и историкът Румен Манов. Дали Апостолът е изпитвал чувства към някои от жените, с които е общувал, не знаем. Всичките истории, които се разказват са само предположения, добавя той.
 
„В историята няма 'ако'. Там или знаеш, или не цапаш. Защото всичко друго е пошло и се прави с цел. Има 'жълтории', ама сега 'жълтории' вече вплетени в паметта на един от най-големите колоси, които имаме в нашата история... Защо именно там трябва да сложим и лъжичка катран“, заключи Манов.