Все още не сме достигнали пика на заразата, каза епидемоиологът

„Българите трябва да знаят някои неща за хепатит А. Първият контакт с вирусa става в училищата. Хепатит А, за разлика от другите типове, не е така опасен. В момента имаме завишение, което е характерно за късната есен. Не е някаква изненада и не е свързано със замърсен въздух или вода”. Това каза в ефира на NOVA проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Ако хепатит А е водна инфекция, то това се разбира, защото за кратко време заболяват много хора. Не наблюдаваме подобно нещо, а постепенно увеличаване. Това, което може да се направи, е редовно да мием ръцете си”, посочи Кантарджиев.

Грипна епидемия е обявена на територията на общините Дупница и Сапарева баня

„Варицелата е типична детска шарка. Последните години имаме няколко десетки хиляди случаи годишно. Няма някакво голямо увеличение”, добави проф. д-р Кантарджиев.

Той посочи, че всяка година от грип умират няколко хиляди души. „Това са главно възрастни хора, които стават жертва на усложненията от заболяването. Намалелият имунитет, високата температура и изтощението правят организма податлив на бактериални инфекции. Това са бактериалните пневмонии. На 10 000 болни от грип един може да получи възпаление на мозъка, а на около 3 000 болни – един да започне директно с вирусна, грипна пневмония”, разясни професорът.

Мъж почина от грип в болницата в Смолян

В момента има слабо епидемично разпространение на грипа, допълни той. „Това означава, че за броени дни случаите се увеличават. През последната седмица имаме около 40% повече от предишната. Все още не сме достигнали силно епидемично разпространение и пика на грипа”, заключи проф. Кантарджиев.


 

NOVA