/ БГНЕС
В цяла Югоизточна Азия хората се покланят, когато се срещнат с близък или познат. Няма нужда да му се хвърляш на врата, отсече той
Увеличението на случаите на COVID-19 у нас се дължи на неспазване на мерките, настоя директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от "Фокус".

"Хората се заблудиха и започнаха да се събират на много и големи групи и се появиха огнища поради няколко факта – първо поради религиозни причини. Някои други религиозни общности решиха да правят събирания на представителите от различни региони от страната. Появиха се и много случаи в затворени общности в наши градове. Това доведе до мобилизация на колегите от РЗИ, които започнаха да взимат много материали от самите огнища, което несъмнено предполага увеличение на случаите, обясни той.

Тревожен ръст: 166 са новите заразени с COVID-19 в страната

Според Кантарджиев голямата бройка новозаразени не се дължат на високия брой изследвания последните седмици.

"Ако в началото не бяха взети навременни мерки на ден щяха да бъдат регистрирани не по 100, а по 1000 случаи", отбеляза той и продължи: "В момента големият брой случаи са главно от карантинирани хора без симптоми, засега няма страшно".

Професорът призова хората като се срещнат с приятели и близки по улиците да не се прегръщат и целуват.

Южното Черноморие е чисто от COVID-19, обяви главният здравен инспектор

"Като се срещнете на улицата, не се прегМного са ми смешни някои като тръгнат да се ръкуват. В цяла Югоизточна Азия, когато се видят хората, се покланят, което свидетелства уважение, че се срещнал близък или познат. Няма нужда да му се хвърляш на врата. Това ако се спазва ще имаме намаляване на случаите. Грозно е, хората са като отвързани – абитуриентски балове, празненства, сватби. Правете ги на открито, с дистанция. Обслужващият персонал по ресторантите да е с маски, в моловете да не се струпват хора, на закрито всички да са с маски", призова той.

Проф. Тодор Кантарджиев каза още, че обществото трябва да се научи да слуша специалистите и да спазва препоръките им.
Агенция "Фокус"