/ БГНЕС, архив
Здравният министър няма правомощията да иска оставка на управителя на здравната каса. Това посочват от здравноосигурителната институция в отговор на искането на министър Кирил Ананиев управителят на касата проф. Камен Плочев да се оттегли от поста, защото не го уведомил за свое писмо, в което призовава за актуализация на бюджета за здраве.
 
Здравният министър иска оставката на шефа на НЗОК

От касата обаче посочват, че въпросното писмо Ананиев е получил още на 2 февруари, а проф. Плочев многократно е уведомявал Министерството на здравеопазването, че дължим на чужди фондове над 270 млн. лв., върху които започват да се начисляват и лихви.
 
Здравната каса ще поиска 400 млн. лв. повече в бюджета си за догодина

Настоящото писмо, което породи скандала, имало уведомителен характер и според проф. Плочев е изпратено до всички парламентарни групи, защото управителят на здравната каса се избира от Народното събрание.
 
Тази мярка била предвидена, за да се елиминира възможността да се оказва влияние от страна на изпълнителната власт, категорични са от касата, откъдето в заключение заявяват, че писмото, предизвикало реакцията на министър Ананиев, по никакъв начин не попада в основанията за предсрочно освобождаване на управителя на касата.