На първа линия в борбата с пандемията, в резултат от COVID-19, са лекарите по света, които денонощно водят битка с вируса, за да спасят хиляди човешки животи. Затова журналистът Диана Найденова се среща със зам.-директора на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и зам.-председател на Българския лекарски съюз – проф. д-р Николай Габровски в новия епизод на „Карай направо“.

Нова Броудкастинг Груп в подкрепа на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Според проф.д-р Габровски спешните и рестриктивни мерки, предприети от правителството по препоръка на Националния оперативния щаб, са причина за по-умереното разпространение на вируса и по-малкия брой на смъртни случаи в сравнение с други европейски държави, където умират хиляди за ден. Той е категоричен, че докато не се намери бърз и надежден тест не бива да се прибягва до масово тестване на гражданите.

Проф. д-р Габровски дава пример с пациент, който е бил в тежко състояние и със симптоми за коронавирус, но е дал отрицателна проба по бързата методология. 

„След толкова много смърт, причинена от коронавируса, мнозина мои колеги, особено в Италия и САЩ, няма да имат сили да продължат да практикуват лекарската професия след като пандемията отмине“, споделя с горчивина проф.д-р Габровски. „Защото лекарите сме призвани да спасяваме животи, а не да събираме трупове.“

Нова жертва на COVID-19 у нас, 48-годишна жена издъхна в "Пирогов"

Проф. Габровски разказва, че най-тежки са били първите случаи на коронавирус, които се установиха в "Пирогов". Болницата е трябвало да остане до последно мястото за спешно лечение на хора с различни заболявания от COVID-19. Но след като първите пациенти с коронавирус, отидоха да потърсят лекарска помощ в "Пирогов", плановете се променили.

Според него страшното е, че никой не е подготвен за коронавируса, а трябва да се взимат решения на момента.

Професорът коментира и темата за тестовете. Според него е много сложна, защото тестовете не са много надеждни като резултат. Те дават ориентация, но има пациенти, които дават отрицателен резултат, но после се оказва, че са позитивни, т.е има фалшив резултат, а това е проблем. Той смята, че простите решения не са реалистични.

Пеевски дари 100 000 лева за медиците на първа линия в "Пирогов"

"Това, което видях, че се случва с белия дроб и промените, които настъпват, без да съм компетентен в тази област, все пак съм неврохирург, бих описал като изключително силно притеснителни", споделя проф. Габровски.

Според него смъртта променя лекарите, а реакцията на всеки е много индивудуална - едни стават вярващи, други просто се отказват от професията. Започваш да гледаш по друг начин на плановете, на това как всичко зависи от нас, отдалечаваш се от проблемите.

Трябва да си дадем сметка, че ни предстоят трудности и да реагираме по възможно най-спокойния и адекватен начин в създалата се ситуация, смята проф. Габровски.

Той коментира и отношението към лекарите, аплодисментите, които получават и мнението на обществото за медиците. "Аз съм дълбоко убеден, че лекарската професия е хуманна, повечето от лекарите са професионалисти, повечето от тях живеят с професията си и нямат никакви колебания в труден момент какво точно трябва да направят."
NOVA