Привикват Иван Костов на разпит за КТБ
Привикват Иван Костов на разпит за КТБ / снимка: БГНЕС, архив

Бившият премиер Иван Костов е призован да се яви в 10 часа сутринта в сряда на разпит в следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП).

„Той ще дава показания по две досъдебни производства - за преференциалната лихва, предоставена му от Корпоративна търговска банка (КТБ) и за това как неговата Лаборатория за управление на риска е получавала пари от банката", уточни информиран източник пред „Труд".

Разпитът на Костов не е неочакван. Той бе предизвестен през май, когато СГП образува дело за умишлена безстопанственост срещу бившите квестори на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов, а премиерът Бойко Борисов призова държавното обвинение да изясни дали те са нарушили закона като са се съгласили договори за депозит с преференциални лихви да бъдат преправени на такива със стандартни условия.

„В последните работни дни на квесторите са освободени огромни имущества. Преправяни са договори над хиляда - защото, ако имаш преференциална лихва, не можеш да взимаш след това стоте хиляди евро, които ти се полагат, защото си се облажил от лихвите, а това са над хиляда души, и на практика, преправяйки им договорите, те са получили по сто хиляди евро. И като го сметнах, е около сто милиона загубата, нанесена съответно на фонда", каза Борисов на заседание на правителството.

От прокуратурата по-рано посочиха, че ще установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и сумите, изплатени в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

„Ще бъдат разпитани като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес", обявиха от държавното обвинение.

Костов е сред най-известните скандални депозанти. Той сам призна, че е след поставянето на КТБ под специален надзор е развалил преференциалния си влог и е оставил парите си на такъв със стандартна лихва. "Имах влог от 155 000 лева в КТБ ", уточни експремиерът и заяви, че в действията му няма нищо незаконно.

Разследващи не изключиха някои квестори да се присъединят към дългия списък с обвиняеми за КТБ, в който са мажоритарният й собственик Цветан Василев, бившите ѝ директори, външни и вътрешни одитори и бивши подуправители на БНБ.