Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Трябва да се гарантира сигурността и неприкосновеността на вота при въвеждането на дистанционното електронно гласуване. Това коментира президентът Румен Радев при откриването на 26-ата международна конференция на Асоциацията на органите за управление на избори в Европа, на която София е домакин.

"Огромна част от българските граждани напуснаха страната. Те имат проблеми да упражнят правото си по конституция на глас. Затова усилено работим по въвеждане на електронно дистанционно гласуване", обяви Румен Радев. Той допълни още, че това е свързано и с много сериозни проблеми: "На първо място това е да се даде наистина възможност на всеки един да гласува чисто технологично и технически. На второ място - да се защитят неговите лични данни. След това да се защити тайната на вота и да защитим сигурността и честността на този вот", каза президентът.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който също взе участие във форума, зададе няколко въпроса и обърна внимание на "сянката на съмнение", която може да споходи и машинното, и електронното гласуване.

"Няма да коментирам рисковете с тази нова технология, по-скоро бих искал да акцентирам върху факта, че електронните системи за гласуване тепърва ще воюват за своята легитимност", поясни Дончев.