/ БТА
Президентът Румен Радев връчи националния флаг на българската олимпийска делегация, която ще представлява страната ни на Летните олимпийски игри в Токио. Това стана на официална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, на която присъстваха още служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов и олимпийската ни шампионка Стефка Костадинова. 

След химна президентът отправи приветствие към атлетите ни, преди отпътуването им за Олимпиадата, като заяви, че за него е огромно удоволствие да ги посрещне в президентската институция и да ги поздрави за извоюваните олимпийски квоти.

Олимпийци при Румен Радев
БТА

„Всички знаем, че през последните 18 месеца спортът, олимпийското движение и вашата подготовка бяха подложени на невиждани досега предизвикателства, в които вие показахте какво означава спортен дух и воля за победа. Вие се превърнахте в пример за подражание не само за всички останали спортисти, но и за цялото общество“, обърне се към спортистите ни Радев.



За мен е чест да връча именно на вас националния ни флаг. На най-достойните, за които спортът е не само лична кауза и начин на живот, но и начин да изразите своята безпределна преданост към България“, допълни държавният глава и изрази своята огромна признателност към спортистите, техните треньори и ръководители - за волята, енергията и всеотдайността.

Олимпийци при Румен Радев
БТА

„Олимпийските игри са не само демонстрация на високо спортно майсторство, но и най-големият световен форум за мир. Чрез спорт се изграждат мостове. Това е чудесна възможност да представите страната ни”, заяви Радев и призова: „Борете се достойно, вложете всичко от себе си и знайте, че ние през цялото време ще бъдем с вас! На добър час”.

Олимпийци при Румен Радев
БТА

Председателят на БОК Стефка Костадинова посочи, че в българската делегация ще пътуват опитни атлети и много млади таланти. Тя изтъкна, че олимпийските игри са "каймака" в кариерата на всеки спортист и пожела на олимпийците ни сила, кураж, воля, самочувствие като българи, и да докажат себе си и това, за което са мечтали.

Костадинова пожела на всички българи да чуят българския химн на Игрите в Токио, който не е звучал на олимпийски игри от 2008 година.