Превозвач от Севлиево заплашва да остави общината без междуградски транспорт. Причината - приетият закон,  задължаващ транспортните фирми да купуват за автобусите само седмични винетки. Това оскъпява услугата в пъти. Превозвачът се закани дори да съди АПИ и изкара на протест служителите си. Фирмата му е с 30-годишна история и една от първите на частния пазар у нас след промените.

„На 17 юли разбрах, че мога да купувам само седмични винетки. Имам 12 автобуса и винетните им стикери са разпределени като суми в един ден и просто изтичат през 2 дни. И чиста случайност е, че на 17-и разбираме първи”, коментира пред NOVA превозвачът Пламен Боевски, който притежава най-старата транспортна фирма в града.

Окончателно: Тол такси ще се събират не по-късно от 1 март 2020 г.

Той обясни, че годишната винетка за автобусите е 800 лева. Тя не може да се закупи от месец януари. Месечният стикер пък е 80 лева, а седмичната – 40 лева. Боевски твърди, че е принуден да купува само седмични и дневни винетки, което увеличава двойно разходите на фирмата.

„Още при приемането на Закона за пътищата и влизането му в сила беше ясно, че на 17 юли няма да могат да се закупуват месечни винетки. Това е записано в закона. Законодателят е определил и е взел под внимание всички факти”, коментира проф. Олег Асенов от „Националното ТОЛ управление”.

Предложение: Отстъпки в тол тарифите за повече превози

По думите му продажбата на месечните винетки може да  бъде възстановена още тази седмица.
nova.bg