Премиерът Бойко Борисов коментира твърдения на опозицията, че има недеклариран имот в Банкя. Той обясни пред NOVA, че въпросната постройка е пристройка и представлява една стая. Всички данъци за нея били платени.

"Това е имотът, в който съм се родил, в който живея и в който ще умра. Няма нова къща, а в моя парцел съм си построил на ъгъла на дувара пристройка. Децата живеят в къщата, а аз съм самостоятелен човек. Имам нужда от място, на което да се срещам с хора. Всичко е документирано, има платени данъци, всичко е според закона. Не е декларирано, защото се намира в същия имот. Аз съм се родил на тая ливада. Когато ние дойдохме в Банкя, там нямаше нито една къща", категоричен бе Борисов.

Йончева: Всички тези оставки водят към „Борисовгейт“

Министър-председателят отрече да е помагал на братовчед си да направи заменка. "Човекът, който спря заменките в София, се казва Бойко Борисов", категоричен бе премиерът. Относно това дали има къща в Барселона, премиерът заяви, че е ходил в този град само веднъж по времето, когато бил кмет.

Относно обвиненията, че има къща в Барселона, Борисов заяви: „Първо започнаха с имение в Лос Анджелис – 100% лъжа. После с остров в Гърция. След това започнаха с Барселона. В Барселона съм бил веднъж като кмет на София преди 12-13 години”.

„Нито съм заменил в центъра на София държавни предприятия, нито съм отишъл някъде”, каза той. „Живял съм, живея и в тази къща в Банкя ще умра. Вие ще сте живи, ще го наблюдавате”, каза Борисов.

„Европа е най-доброто място за живеене, винаги съм го казвал”, коментира той в блиц интервю преди евровота.

ГЕРБ и СДС с предизборно споразумение за европейския вот (ОБЗОР)


Като най-голям свой порок той посочи тютюнопушенето. „На дърти години започнах да пуша, но пак ще го ликвидирам този порок. Умен човек няма как да пуши”, заяви Борисов.

„Миналото лято не съм почивал. Беше председателството на ЕС, след това направихме формата "16+1" и лятото свърши”, оплака се премиерът.

Цветанов си тръгва с подарък от колегите - маратонки за дълъг политически маратон

„Срамувам се с това, което направихме последния месец, дано сме си извадили поука”, коментира още Борисов, визирайки "Апартаментгейт".

„Парите никога не стигат в цял свят”, каза премиерът, запитан за това колко трябва да е минималната работна заплата. „Давахме за пример Франция, а жълтите жилетки протестират”.

За парите, с които живее, Борисов обясни, че заплатата му стига, а транспортът му е безплатен.

"Станишев става много важен човек след неделя. Защото ще се водят преговори за избор на ръководството в Европа, а там той ще има важна роля. Нямам представа защо той не води листата на БСП, но това си е тяхна работа", добави той.

Изтича срокът за образуване на избирателни секции в болници и затвори

Борисов коментира и данните на статистиката, според които разходите на българите нарастват, а доходите им - не. „Разходите растат, защото само за миналата година са дадени повече пари за военните, полицаите, хората с увреждания и надзирателите и огромни пари за околовръстните пътища. Увеличиха се учителските заплати, направиха се и ремонти на училищата. За кое от тези неща да не дадем пари?”, попита министър-председателят.

Той каза още, че властите се борят за това да се намали разликата в заплатите на служителите в различните сфери. "Бедните" българи, като дойде празник, 500 000 души палят колите и отиват да си харчат еврата там", каза още министър-председателят.

Великобритания и Нидерландия гласуват за Европейски парламент

Борисов и водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите Мария Габриел говориха и за идеята за въвеждане на единна общоевропейска заплата. „Популизъм е да се говори за това. Ще участваме в дискусията, но по-важното е да създаваме условия за пълна заетост”, заяви Габриел. Тя даде пример за това как при наличието на такива условия, IT секторът се развива бързо.
По отношение на нещата, които би променила в ЕП, Габриел каза, че той трябва да има право на законодателна инициатива, както и повече правомощия, свързани със здравеопазването и образованието.

„Не бих променила това, че българската делегация е обединена и застава като един при защитата на националния интерес”, каза още Габриел.
nova.bg