Прекурсори за амфетамини задържаха на Калотина
Прекурсори за амфетамини задържаха на Калотина / netinfo

 Петстотин килограма прекурсори за производство на амфетамини са били задържани на граничния контролно-пропускателен пункт Калотина. Сигналът за преминаващите през пункта прекурсори е по данни на Националната служба "Сигурност". Според митничари, ако от заловената суровина бъдат произведени амфетамини, тяхната цена на пазара може да достигне 100 милиона лева.

Операцията е била осъществена заедно с Агенция "Митници".Прекурсорите са намерени на влизане в България в сръбски камион "Волво", който е пътувал от Пирот за Турция.

По документикамионът превозвал керемиди, но сред тях е имало палет, в който били десетте чувала с прекурсорите. Задържан е сръбският шофьор на камиона и още един сърбин., който минавал през границата пеша. Митничарите имат подозрения, че двамата са свързани.

Според Маргарита Евтимова от Агенция "Митници" от това вещество е можело да се направят амфетамин или метамфетамин, като от 500-те килограма прекурсори се получават 125 кг, или средно между 8-12 милиона таблетки.

Цената на прекурсора, според Евтимова, достига 3 750 000 лева, а ако е бил таблетиран - до 100 милиона лева. 500-те килограма прекурсори е трябвало да минат транзитно през България и да стигнат до Турция, като са били единична пратка, а не част от канал. Към момента няма данни да има замесени българи.