Ивайло Московски
Ивайло Московски / БГНЕС
След близо година прокуратурата прекрати разследването срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски за причиняване на смърт по непредпазливост. На 2 февруари миналата година при инцидент с управлявана от него моторна шейна загина тригодишният му син. В продължение на година по разследването на бяха давани каквито и да е подробности, а 8 месеца след инцидента се оказа, че делото било в грешната прокуратура. В крайна сметка с постановление от 2 януари прокурор Емилия Варадинова прекратява разследването и заявява, че Московски не носи отговорност за катастрофата, която е определена като случайно деяние. За решението обаче се разбра едва сега - след информация на в-к „Сега”.
 
Инцидентът с моторната шейна стана на 2 февруари 2018 година. В продължение на 5 дни по случая беше мълчание, а единствената информация, разпространена от МВР беше, че вероятната причина за катастрофата е неравност по трасето. В крайна сметка Националното следствие започна разследване срещу Московски за причиняване на смърт по непредпазливост. На осмия месец от него обаче прокуратурата откри, че делото било в грешната прокуратура и реши да го премести от Софийската окръжна в Софийската градска прокуратура, която трябвало да разследва министри. По това време пък Московски вече дори не беше министър, тъй като в края на август подаде оставка заради автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души. След оставката си Московски стана вицепрезидент на Черноморската банка.

Експертизи бавели финала на разследването за смъртта на детето на Московски
 
В крайна сметка с постановление от 2 януари прокурор Емилия Варадинова от СГП стига до извода, че катастрофата е случайно деяние и Московски не носи отговорност за нея, не бил длъжен и не можел да предвиди последиците. 
 
Според Варадинова смъртта на детето безспорно е предизвикана от падането от шейната, но наличието на инцидент не означава задължително, че водачът е виновен. Московски не бил запознат с техническите данни на шейната, нито с правилата за управлението й, нито с каква скорост може да кара, нито каква екипировка е нужна.

4-годишният син на министър Московски загина при инцидент на Боровец
 
В постановлението се цитират отговори от официалния представител на канадската марка за моторни шейни, че предлагат на всичките си клиенти теоретичен и практичен курс за управлението на снегомобили, но той не е задължителен. На купувачите обаче се разясняват основни правила, за които те се подписват, че са разбрали – че трябва да се кара внимателно и бавно, с предпазно облекло и каска, препоръчителната максимална възраст за водачите е 16 години, а шейната е едноместна.
 
Злополучната шейна обаче е втора ръка, а собственикът й – семеен приятел на Московски – не преминал през инструктажа за безопасност, нито направил такъв на бившия транспортен министър. От постановлението се разбира и че регионалният горски директор определя трасетата за движение на подобни превозни средства, а пътят, по който се е движел Московски при инцидента не е бил разрешен за спортни мотори. От община Самоков също са определили маршрути за движение на моторни шейни, но и те не включват злополучното трасе.