Социалният министър Бисер Петков
Социалният министър Бисер Петков / БГНЕС
Предвижда се нова агенция да следи за качеството на социалните услуги
98796
Предвижда се нова агенция да следи за качеството на социалните услуги
  • Предвижда се нова агенция да следи за качеството на социалните услуги
От 2020 година социалните услуги у нас ще се използват без издаване на писмена заповед от социалните служби, а след консултация нуждаещият се човек ще получава препоръка каква услуга да потърси. Новото правило ще бъде заложено в бъдещия закон за социалните услуги, който трябва да бъде подготвен до средата на октомври, съобщи ресорният министър Бисер Петков. Ще бъдат въведени и така наречените общодостъпни услуги, които ще бъдат безплатни за гражданите, и ще включват информиране, консултиране и обучение как даден човек да използва социалните си права.
 
Към услугите, за които няма да се заплаща такса, ще бъдат добавени и две нови - заместваща грижа и подкрепа за хората, които полагат грижа за несамостоятелни членове на семейството. Към момента у нас има 1322 социални услуги за деца и за пълнолетни лица.

Реформата в системата за хората с увреждания започва от януари 2019 г.

Според новия закон, който трябва да заработи от 2020 година, хората от уязвими групи, имащи нужда от дадена социална услуга, ще бъдат насочвани към подходящата за тях от социалните служби, но без да чакат издаване на писмена заповед. Документът ще остане задължителен само за децата в риск, обясни социалният министър Бисер Петков, и наблегна върху другата важна промяна: "Дава се право на лицата сами да избират конкретния доставчик на услугата".
 
Информирането, консултирането и различни видове подкрепа под формата на обучение вече ще бъдат достъпни за всеки човек услуги и напълно безплатни. Към тях ще бъдат добавени и услугите заместваща грижа и подкрепа за лицата, полагащи неформална грижа за зависими членове на семейството.

До края на годината ще има нов регистър за хората с увреждания

Министър Петков разясни идеята на заместващата грижа: "Подкрепа на родители и лица, които полагат грижи за зависими членове на семейството, това могат да бъдат лица с увреждания, като целта й е да осигури на тези полагащи грижи възможност за временна почивка, отдих и свободно време от тези нелеки ангажименти".
 
В закона ще бъде заложено изработването на национална карта на социалните услуги с цел тяхното планиране на национално ниво. Предвижда се и създаването на нов контролен орган - Агенция за качеството на социалните услуги, която ще следи, дали хората получават качествени услуги.