Предупреждават за краткотрайни повишения на водните нива
Предупреждават за краткотрайни повишения на водните нива / снимка: Dariknews.bg, архив

Незначителни, краткотрайни повишения на водните нива се очакват днес в Североизточна и в Централна България. Това съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите (МОСВ), позовавайки се на актуална информация от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН).

В Дунавския басейн днес са възможни краткотрайни повишения, на места - значителни, в долните течения на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Русенски Лом и в горното течение на р. Янтра. Във водосбора на река Осъм са възможни поройни наводнения, предупреждават от МОСВ.

В Черноморския басейн са възможни краткотрайни повишения на нивата в средните и в долните течения на северночерноморските реки Провадийска и Камчия.

В Източнобеломорския басейн са възможни краткотрайни повишения в горното и средното течение на р. Тунджа, в долното течение на р. Марица и по родопските й притоци. Краткотрайни повишения са възможни и във водосбора на р. Арда. В Западнобеломорския басейн днес са възможни повишения на водните нива в средното и долното течение на р. Места и в горното и средното течение на р. Струма.

По данни и прогнози на НИМХ-БАН днес отново ще има превалявания с гръмотевици, главно в Централна и Североизточна България. Количествата ще са 5-10 л/кв.м, но на отделни места - и до около 20 л/кв.м.